KNMG solidair met huisartsen: geen herhaalrecepten dure geneesmiddelen

Array

KNMG steunt maatregel huisartsen om dure recepten terug te verwijzen
De KNMG steunt de oproep van de LHV aan haar leden om geen herhaalrecepten meer voor te schrijven voor vier dure geneesmiddelen die in ziekenhuizen worden verstrekt. Dit beleid, dat de LHV in januari heeft uitgezet, werd vorige week door de Ledenraad van de LHV bevestigd.

Next best
Huisartsen schrijven gemiddeld al doelmatig voor, maar omdat de meeste dure middelen binnen het ziekenhuis worden verstrekt, wordt de huisarts vaak geconfronteerd met verzoeken om herhaalrecepten voor dure middelen. Zo lang dat probleem niet binnen de ziekenhuizen wordt opgelost, is deze maatregel van de huisartsen ‘next best’.

De huisartsen gaan daarnaast zelf hun voorschrijfgedrag optimaliseren, dus nog doelmatiger maken onder het motto ‘goedkoop als het kan, duur als het niet anders kan’.

Dure middelen

De KNMG vindt dat de ziekenhuizen en de medisch specialistische sector maatregelen moeten nemen om doelmatiger geneesmiddelen te verstrekken dan wel voor te schrijven. Het afschaffen van de kortingen waarmee de farmaceutische industrie dure middelen aan ziekenhuizen aanbiedt of deze kortingen onder het regime van de code geneesmiddelenreclame brengen, zou een stap in de goede richting zijn.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen