Late abortus neemt toe

In 2008 lieten 276 vrouwen tussen de 20ste en de 24ste week hun zwangerschap afbreken, blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit is tweemaal zoveel als in 2006 en lijkt een gevolg te zijn van de invoering in 2007 van de standaard – maar niet verplichte – echo in de twintigste week van de zwangerschap. De reden voor afbreking van de zwangerschap wordt echter nergens officieel geregistreerd.

Kinderarts Eduard Verhagen van het UMC Groningen ziet een verband met het feit dat er in 2007 en 2008 geen meldingen zijn gedaan van actieve levensbeeindiging van pasgeborenen. Verhagen: ‘In eerdere jaren werd er gemiddeld drie keer per jaar melding gedaan van levensbeeindiging bij pasgeborenen met spina bifida. Naar schatting waren er in het totaal zo’n vijftien tot twintig gevallen van actieve levensbeeindiging van pasgeborenen, die dus niet allemaal werden gemeld. Sinds de invoering van de 20-wekenecho is het aantal gevallen van ernstige aangeboren afwijkingen enorm afgenomen.’

Verhagen zegt dat de invoering van de 20-wekenecho vooral het werk van kinderartsen heeft vereenvoudigd, omdat het dilemma waar ouders voor komen te staan als het kind een niet met het leven verenigbare aandoening blijkt te hebben, is verplaatst naar voor de geboorte. ‘Ouders staan nog altijd voor een moeilijke keuze. Dat moeders de keuze kunnen maken om de zwangerschap af te laten breken naar aanleiding van de 20-wekenecho, vind ik hun goed recht.’

De ChristenUnie pleit voor een 24-wekenecho in plaats van een 20-wekenecho naar aanleiding van cijfers van de IGZ waaruit een toename van het aantal late abortussen blijkt. Met deze maatregel komt de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken vanwege aangetoonde ernstige afwijkingen te vervallen. Een alternatief zou volgens de ChristenUnie zijn om de abortustermijn naar 18 weken in te perken.

Naar aanleiding van eerdere signalen over het gestegen aantal late abortussen hebben de Vereniging van Motorisch Gehandicapten, de Nederlandse Patienten Vereniging en de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind een meldpunt geopend om ervaringen met de 20-wekenecho te peilen. Bij deze drie organisaties bestaat het vermoeden dat de voorlichting over de echo niet goed is en dat dit tot overhaaste beslissingen van ouders kan leiden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen