Minister Rouvoet start C4Youth in UMCG

Array

Minister Rouvoet van Jeugd & Gezin opende op maandag 15 februari in het UMCG de Academische Werkplaats Zorg voor Jeugd C4Youth. In deze ‘werkplaats’ werken professionals samen aan een betere zorg voor kinderen en jongeren met gedragsmatige en emotionele problemen. C4Youth wil wetenschappelijke antwoorden geven op vragen als ‘Hoe lossen we de problemen van kwetsbare jeugdigen het beste op?’ en ‘Wat zijn de lange termijn-uitkomsten voor de gezondheid en het welzijn van deze jeugdigen?’.

Daarnaast richt C4Youth zich op de juiste toepassing van deze inzichten in de praktijk en de opleidingen.
Het aantal kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar dat vanwege gedragsmatige en emotionele problemen in aanraking komt met jeugdzorginstellingen, neemt toe. Bij sommige kinderen gaat het om lastig gedrag, bij andere bijvoorbeeld om problemen thuis. Ouders en kinderen krijgen daarbij te maken met vele instanties. Kennis ontbreekt over welke zorg dan het best is en hoe deze effectief kan worden afgestemd. Bovendien komen kinderen als de zorg is afgerond regelmatig via een andere weg opnieuw in aanraking met de zorg; niet altijd is duidelijk hoe vaak dit gebeurt.

In de Academische Werkplaats C4Youth werken diverse praktijkinstellingen in de jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg- en jeugd-GGZ en kennisinstellingen samen om wetenschappelijke kennis over jeugdzorg te verbeteren en deze beter af te stemmen met de praktijkorganisaties in de jeugdzorg. De landelijke onderzoeksfinancier ZonMW heeft de Academische werkplaats recent 1,5 miljoen euro subsidie toegekend. De intensieve samenwerking die er is tussen wetenschap, de verschillende praktijkinstanties op het gebied van de zorg voor jeugd met gedragsproblemen in de noordelijke regio en de provincie en gemeenten, is voor minister Rouvoet aanleiding de aftrap van C4Youth te doen.

Acht leerlingen van IMC Weekendschool Groningen maken in digitale vorm een journalistieke reportage van deze bijeenkomst in het kader van hun opleiding. IMC Weekendschool is een school voor aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van tien tot veertien jaar uit sociaaleconomische achterstandswijken. Op de weekendschool krijgen jongeren 2,5 jaar lang elke zondag les van professionals die met plezier hun vak uitoefenen. Doel is jongeren te steunen bij het verruimen van perspectieven, het versterken van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van hun talenten.

C4Youth staat voor Collaborative Centre on Care for Children and Youth with behavioural and emotional problems. Het bestuur van het samenwerkingsverband wordt gevormd door vertegenwoordigers van Bureau Jeugdzorg Groningen, Elker, GGD Groningen, Jonx/Lentis, Accare, provincie Groningen, gemeente Groningen, Vereniging Groninger Gemeenten, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. De heer De Bruijne, gedeputeerde van de provincie Groningen met jeugdzorg in portefeuille, is voorzitter van dit bestuurlijk netwerk.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen