Overmatig alcoholgebruik een groot probleem bij jongeren

Array

Er wordt weer veel alcohol gedronken tijdens carnaval, niet zelden zo veel dat de overmatige drinker op de Eerste Hulp van het ziekenhuis weer een beetje bij hun positieven komen. Vooral jongeren drinken tot ze in coma zijn.En blijkt het comazuipen elke weekend weer een probleem waar SEH’s mee te maken hebben.

Comazuipers blijken steeds vaker vwo’ers. Het aantal mbo’ers dat zich bewusteloos drinkt, neemt gestaag af, evenals het aantal allochtonen.Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Alcoholpreventie, de Universiteit van Twente, de Reinier de Graaf Groep in Delft en het Signaleringscentrum Kindergeneeskunde.

Vorig jaar was ruim een op de vijf comazuipers een vwo-leerling. Een jaar eerder was dat nog ongeveer een op de tien. Het aantal vmbo’ers daalde met vijf procent, maar zij vormen met 41 procent van het totaal nog wel de grootste groep drankmisbruikers. De jongeren zijn gemiddeld vijftien jaar en liggen ongeveer drie uur in coma, een uur langer dan in 2007.

De Delftse kinderarts Nico van der Lely van het Signaleringscentrum Kindergeneeskunde constateert dat het comazuipen voornamelijk een probleem is geworden van blanke kinderen uit traditionele Nederlandse gezinnen. Van der Lely houdt alle gegevens in het land bij en hij vindt dat er onder geen beding alcohol verkocht mag worden aan jongeren onder de achttien jaar.

De leeftijdsgrens is nu zestien jaar en de landelijke politiek is er niet van overtuigd dat die omhoog moet. Het CDA denkt dat het misschien over een paar jaar zo ver zal komen, coalitiepartner PvdA voelt daar helemaal niets voor.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een wetsvoorstel op grond waarvan gemeenten bij wijze van proef twee jaar lang in alle horecazaken, verenigingen en supermarkten de verkoopleeftijd voor alcohol aan jongeren mogen opschroeven naar achttien jaar.

Bron: Nederlands Dagblad/ BN De Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen