Themaconferentie ‘Verwisseling van en bij patiënten’

Array

Het VMS Veiligheidsprogramma organiseert op vrijdag 12 maart de eerste landelijke themaconferentie ‘Verwisseling van en bij patienten’. De door het expertteam geformuleerde doelstelling voor de bijeenkomst luidt: primaire verwisselingen van patient, plaats en/of zijde of ingreep mogen niet meer voorkomen. Tijdens de conferentie in Utrecht wordt de ziekenhuisbrede werkwijze toegelicht.

Een aanzienlijk deel van de vermijdbare schade bij patienten in ziekenhuizen treedt op tijdens het operatieve proces. Niet alleen in de operatiekamer, maar zeker ook daarvoor en daarna. Er zijn veel momenten in dat proces dat er logistiek, vakinhoudelijk of in de communicatie iets mis kan gaan. De exacte cijfers zijn niet bekend, aangezien niet alle incidenten resulteren in een schadeclaim.

Multidisciplinair
Voor dit thema is een praktijkgids ontwikkeld waarmee ziekenhuizen aan de slag kunnen gaan. Alle deelnemers aan de conferentie ontvangen ter plekke een exemplaar. In het boekje staan praktische richtlijnen en ook indicatoren om het thema te monitoren. Op de conferentiedag kunnen deelnemers met uw hun eigen ziekenhuisteam een plan van aanpak maken onder begeleiding van experts en antwoord krijgen op vragen hun dagelijkse praktijk. Het is dan ook aan  te raden om met een multidisciplinair team naar de conferentie te komen.

Kijk om in te schrijven (tot 26 februari) en voor meer informatie op www.vmszorg.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen