Covidien laat medische isotopen binnenkort ook door Poolse onderzoeksreactor produceren

Array

Een Poolse onderzoeksreactor kan een wereldwijd tekort helpen oplossen. Covidien (NYSY: COV), een marktleider inzake levering van gezondheidszorgproducten en het Institute for Atomic Energy in Polen (IAE POLATOM) kondigen vandaag een overeenkomst aan om Covidiens aanvoer van Molybdeen 99 (Mo 99) te verhogen en verder te diversificeren voor de productie van het medisch isotoop Technetium 99m (Tc 99m). Tc 99m is een vitaal medisch isotoop gebruikt in meer dan 80 procent van de nucleaire medische diagnose en functionele onderzoeken van organen en anatomische systemen. De informatie uit deze onderzoeken wordt door een groot aantal specialisten (waaronder radiologen, nefrologen, oncologen en cardiologen) gebruikt om een beter diagnose te stellen en patienten een betere behandeling te geven. Jaarlijks worden meer dan 35 miljoen procedures in nucleaire geneeskunde uitgevoerd, meer dan de helft hiervan in de Verenigde Staten.

Door de Maria onderzoeksreactor van IAE POLATOM toe te voegen aan de globale toevoerketen van Covidien wordt verwacht dat Covidien in staat zal zijn meer dan een miljoen bijkomende patienten te bedienen in de eerste zes maanden nadat de reactor Mo 99 zal beginnen met aanleveren. “Dit is een historische overeenkomst. Het is voor het eerst in tientallen jaren dat een nieuwe reactor wordt toegevoegd in een globale toevoerketen voor medische isotopen,” vertelde Timothy R. Wright, President van Covidien Pharmaceuticals. “We zijn er bijzonder trots op te mogen samenwerken om in deze tijd van tekorten meer dat een miljoen patienten over de hele wereld toegang te geven tot deze zeldzaam geworden medische isotoop.” De aankondiging komt twee dagen voor het stil leggen van de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, Nederland voor een periode van zes maanden voor gepland onderhoud en reparaties. De overblijvende reactoren in de toevoerketen van Covidien zijn de BR2-reactor in Belgie, de Osiris-reactor in Frankrijk en de Safari-reactor in Zuid-Afrika. De National Research Universal (NRU) -reactor van Canada werd al in maart 2009 stilgelegd voor reparatie. In werking waren de HFR- en NRU-reactoren goed voor ongeveer 65 procent van de wereldwijde aanvoer van medische isotopen.
De Maria Research-reactor, op ongeveer 30 km ten zuidwesten van Warschau, werkte eerst van 1975 tot 1985 en werd toen uit bedrijf genomen voor een volledig re-design. De reactor werd in 1993 terug opgestart. In vergelijking met de andere vijf, redelijk verouderde reactoren die instaan voor de wereldwijde toevoer van medische isotopen, wordt Maria beschouwd als een relatief nieuwe reactor.
De aankondiging van vandaag is het resultaat van meer dan zes maanden samenwerking tussen Covidien en IAE POLATOM. Het verwerken van de vorige week in de Maria Onderzoeksreactor bestraalde Mo 99 vindt momenteel plaats in onze faciliteiten in Petten. TC 99m afgeleid van de Mo 99 geproduceerd in Polen zou binnen de dertig dagen commercieel beschikbaar moeten zijn voor Europese patienten. Gebruik in de Verenigde Staten en in Canda is nog aan oedkeuring van de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten en de Health Canada in Canada onderhevig.
“We zijn er erg trots op om op een dergelijk kritisch moment met Covidien te kunnen samenwerken door gebruik te maken van de wetenschappelijke doorbraken hier in het Institute of Atomic Energy en de Maria Research-reactor om tegemoet te komen aan de gezondheidsnoden van patienten over de hele wereld,” verklaarde Prof. Krzystof Wieteska, directeur van IAE POLATOM.
De overeenkomst is het meest recente voorbeeld van de stappen die het bedrijf heeft genomen om actief in te spelen op het huidige tekort aan medische isotopen.

Sinds begin 2009 slaagde Covidien erin:

  • op actieve wijze bijkomende leveringen aan de Mo 99-productiecycli te ondersteunen en extra voorraden te betrekken via de Belgische BR2-reactor tijdens de shutdown van de HFR in Nederland.
  • de productie van potentiele alternatieven inzake klinische geschikte medische isotopen te verhogen, met name thallium Tl 201.
  • frequent en direct te communiceren met de leveranciers van nucleaire geneeskunde met betrekking tot het aanvoertekort door op dagbasis een maandplanning door te geven van de beschikbaarheid van Tc 99m-generatoren.
  • deze planningen en leveringsupdates te publiceren op een openbare website: www.covidien.com/Mo99supply.
  • clinici aan te moedigen efficienter om te springen met geplande procedures en bestellingen van op Tc 99m-gebaseerde producten om het aantal beschikbare doses te maximaliseren in functie van het hoogst mogelijke aantal patienten.

“Deze overeenkomst met IAE POLATOM zal, op korte en op lange termijn, helpen bij de productie van Molybdenum 99,” vertelde Wright. “We kijken uit naar een productieve samenwerking ten voordele van patienten overal ter wereld”.

Covidien en IAE POLATOM zullen vandaag een persconferentie houden die van start gaat om 14:30 Central European Time (8:30 a.m. US ET) in het PAP Press Center in Warschau, Polen.

Het Institute for Atomic Energy, IAE POLATOM, werd opgericht in 1983 voor de professionalisering van het lopende onderzoek en de ontwikkeling van nucleaire energie en technieken, waaronder de ontwikkeling en het op de markt brengen van geneesmiddelen en diagnostische kits met radio-isotopen.
De Maria Research-reactor is een high flux reactor van 30 MW die zich bevindt op de IAE-campus net buiten Warschau, Polen. De reactor deed eerst dienst van 1975 tot 1985. De daaropvolgende acht jaar werd hij aan een volledige renovatie en modernisering onderworpen. Na herneming van de werkzaamheden in 1993 werkte de reactor continu. Daarom wordt hij beschouwd als een relatief nieuwe reactor met een levensverwachting tot na 2020.
Covidien is wereldmarktleider in gezondheidszorgproducten en brengt innovatieve medische oplossingen op de markt voor een betere patientenzorg. Door een continue zoektocht naar uitmuntendheid biedt het bedrijf meerwaarde door klinisch leiderschap. Covidien produceert, verdeelt en onderhoud een uitgebreid gamma toptechnologische productlijnen in drie segmenten: medische apparatuur, geneesmiddelen en medische verbruiksgoederen. Met een omzet van $10,7 miljard in 2009 stelt Covidien wereldwijd 42 000 werknemers tewerk in meer dan 60 landen. De producten van Covidien worden verkocht in meer dan 140 landen. Ga naar www.covidien.com voor meer informatie over onze activiteiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen