Darmkankerscreening vergt zorgvuldig besluit

Volgens minister Klink kan invoering van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker van grote betekenis zijn voor de volksgezondheid. Hij wil komend jaar benutten om een aantal knelpunten bij invoering in kaart te brengen voordat er een definitief besluit wordt genomen.

Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken verwacht de minister in het voorjaar van 2011 een zorgvuldig besluit te kunnen nemen. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de minister reageert op het advies van de Gezondheidsraad van 17 november 2009.

Capaciteit
Een absolute voorwaarde voor het invoeren van een bevolkingsonderzoek is dat er voldoende kwaliteit en capaciteit is voor de diagnose. Op dit moment zijn er te weinig artsen beschikbaar voor vervolgonderzoek (coloscopie) en eventueel behandeling in het ziekenhuis. Jaarlijks worden nu meer maag-, darm- en leverartsen opgeleid dus het tekort zal zich in de loop van de tijd oplossen.

Bij een positief besluit over het bevolkingsonderzoek zal er dan ook sprake zijn van een gefaseerde invoering. Vanaf 2019 is de capaciteit voldoende om de volledige doelgroep in het onderzoek te betrekken. Het gaat dan om mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar.

Verpleegkundig specialist
Minister Klink wil komend jaar ook gebruiken om te kijken naar een andere taakverdeling in ziekenhuizen. Door differentiatie in opleiding kan bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist een coloscopie uitvoeren. De minister wil met de beroepsgroepen in gesprek over de stand van zaken en verdere mogelijkheden van zo’n andere taakverdeling. Verder wil de minister komend jaar gebruiken voor onderzoek naar de financiele dekking.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen