ICT-standaarden voor zorg op afstand in de cure

Nictiz heeft onderzoek laten doen naar ICT-standaarden bij twintig telezorginitiatieven in de cure-sector. De cases lopen uiteen van telezorgtoepassingen op het gebied van trombose tot dermatologie. Het rapport laat zien welke standaarden worden gebruikt en breekt een lans voor meer standaardisatie.

Digitale consulten, een elektronisch logboek voor patienten, online behandeling of videocommunicatie tussen patient en zorgverlener; ondanks de vele tools wordt zorg-op-afstand weinig gebruikt. Systemen zijn vaak slecht aan elkaar te koppelen, vragen een nieuwe manier van werken en worden vaak nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Uitwisselbaarheid van zorginformatie bij telezorgtoepassingen is van groot belang. Als systemen volgens een standaard worden gebouwd, is het onderhoud goedkoper, en kunnen systemen beter worden gekoppeld. Dit draagt bij aan de opschaling van zorg-op-afstand.

Het onderzoek laat zien dat er in de cases weinig gebruik wordt gemaakt van ICT-standaarden. Het beperkte gebruik van standaarden heeft verzuiling voor de patient tot gevolg. Patienten met meerdere aandoeningen krijgen te maken met meerdere applicaties met elk een eigen interface. Bovendien zorgt het beperkte gebruik van standaarden voor versnippering voor zorgverleners en ICT-medewerkers in de zorg. Doordat verschillende telezorgsystemen moeilijk koppelbaar zijn ontbreekt een integraal beeld van de patient voor de zorgverlener. Tot slot bemoeilijkt het ICT-medewerkers om het ICT-landschap van hun zorgorganisatie in te richten. Dit blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door TNO.

Klik hier voor de samenvatting

Klik hier voor het rapport

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen