Informatiebijeenkomst Europese norm ‘Aesthetic Surgery Services’

Array

Oostenrijk heeft het initiatief genomen om een Europese norm op het gebied van de dienstverlening rond esthetische, plastische chirurgie te ontwikkelen. NEN informeert de Nederlandse markt over dit initiatief en onderzoekt de behoefte aan Europese afspraken over esthetische chirurgie. Op 30 maart organiseert NEN voor alle belanghebbenden een gratis informatiebijeenkomst in Delft. Vóór 16 april 2010 moet NEN de Nederlandse stem uitbrengen op het voorstel.

De markt voor esthetische chirurgie is een groeiende commerciele markt. Daarbij gaat de consument steeds vaker individueel en grensoverschrijdend op zoek naar een passende behandeling bij een privékliniek. Binnen deze markt neemt het aantal optredende complicaties bij ingrepen uitgevoerd door niet-competente dienstverleners in onveilige situaties toe. Zowel de veiligheid van de patient als de reputatie van gekwalificeerde en deskundige chirurgen hebben daaronder te lijden. De kwaliteit en veiligheid verschillen per kliniek en per land.

Doelstelling Europese norm
Het doel is om afspraken vast te leggen over de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van de dienstverlening, aangeboden door privéklinieken. Publieke gezondheidszorg valt hier niet onder. Het voorstel is om afspraken te maken over opleidingsniveaus van personeel, voorzieningen en uitrusting, kwaliteitsmanagement, patientencontact en ethische aspecten in relatie tot onder meer gedragscodes en marketing. De Europese norm zal bestaande nationale wetgeving niet kunnen harmoniseren, maar wel aanvullen naar behoefte en waar standaarden of wetgeving ontbreken.

Informatiebijeenkomst en interviews
Om voor 16 april 2010 een Nederlandse stem te kunnen uitbrengen organiseert NEN een informatiebijeenkomst. Vooraf worden interviews gehouden met een aantal belanghebbende partijen. De kosteloze informatiebijeenkomst vindt plaats op 30 maart van 9:00 tot 12:30 bij NEN te Delft.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp of om uw belangstelling voor dit project of de informatiebijeenkomst kenbaar te maken, kunt u contact opnemen met NEN Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 332 of per e-mail via [email protected]. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen