Veel mensen zijn vaak moe

Sinds 2001 is vooral het aandeel mensen dat last heeft van moeheid toegenomen. Jongeren klagen het meest over moeheid, ouderen het meest over pijn in spieren of gewrichten. Driekwart heeft malaiseklachten In 2008 had 74 procent van de mensen van 4 jaar of ouder wel eens last van malaiseklachten zoals moeheid, hoofdpijn of pijn in spieren. De afgelopen jaren is het aandeel mensen dat last heeft van moeheid toegenomen. In 2008 gaf 47 procent aan in de afgelopen twee weken last te hebben gehad van moeheid, in 2001 was dit nog maar 42 procent. Vrouwen zijn vaker moe dan mannen.

Vaker pijn in spieren bij ouderdom
Bij ouderen komt vaak pijn in spieren of gewrichten voor. Van de 65-plussers geeft de helft aan hiervan last te hebben gehad. Bij personen van 45 tot 65 jaar was dit 46 procent. Ook pijn in de rug en slapeloosheid komen vaker voor op oudere leeftijd. Bij de jongeren van 15 tot 25 jaar komt moeheid het meest voor: zes op de tien hadden daar last van. Naast moeheid komt ook hoofdpijn vaak voor bij hen.

Meer rugpijn bij lagere inkomens
Hoe lager de opleiding of het inkomen is, hoe meer mensen last hebben van pijn in de rug. Hetzelfde geldt voor pijn in spieren of gewrichten en slapeloosheid, maar niet of nauwelijks voor hoofdpijn en moeheid. Het verband met inkomen en opleiding komt maar voor een klein deel doordat mensen met een lager inkomen of lagere opleiding ouder zijn dan mensen met een hoger inkomen of hogere opleiding. Rugpijn naar inkomen en opleiding, 2006/2008

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen