Bernhoven start met EPD Alert

Array

Ziekenhuis Bernhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat is gestart met het elektronisch patientendossier Alert. Het systeem Alert moet ziekenhuis Bernhoven in de toekomst papiervrij maken. Het EPD Alert moet overigens niet verward worden met het landelijke EPD waarover al menig discussie gevoerd is.

Alert is een digitaal ziekenhuisinformatiesysteem dat de papieren administratie vervangt.
Ziekenhuis Bernhoven is op de spoedeisende hulp gestart met het EPD.
Om te zorgen dat de ingebruikname van het systeem goed verloopt, kiest Bernhoven voor gefaseerde invoering. In de loop van dit jaar volgen de afdelingen IC en OK, de diabeteszorg, mammacare en gynaecologie. In 2011 sluiten de kliniek en poliklinieken aan. Dan heeft iedere patient in ziekenhuis Bernhoven één elektronisch dossier waarin de behandeling en zorg is vastgelegd en vanuit iedere plek in huis te volgen is.
Alert is een gesloten systeem dat dus niets te maken heeft met het landelijke EPD. Wel is het zo dat in de loop van 2011 de patient een ingang krijgt in het eigen ziekenhuisdossier en ook de huisarts kan via een unieke inlogcode het dossier inzien.
Juist vanwege de privacydiscussie rond het landelijke EPD is veel aandacht besteed aan de veiligheid van Alert. Inloggen kan alleen door medewerkers van het ziekenhuis met een wachtwoord en vingerafdruk. Het systeem registreert bovendien wie wanneer heeft ingelogd.

Met de invoering van Alert verdwijnt de papieren administratie en zorgprocessen worden in het systeem aan elkaar gekoppeld. Dat betekent bijvoorbeeld dat ook de OK planning straks via dit systeem verloopt. De zorglogistiek wordt daardoor efficienter én veiliger. Behandeling en zorg van de patient is vanaf iedere plek in het ziekenhuis te volgen en te registreren. In het systeem vindt de medische en verpleegkundige verslaglegging plaats, maar ook de planning en voortgangsbewaking van de zorg en de communicatie tussen de diverse zorgverleners wordt door Alert ondersteund. Zeker van belang bij patienten die multidisciplinair behandeld worden.

Alert is van origine een Portugees systeem dat op de Nederlandse zorgpraktijk is aangepast. Het systeem is ontwikkeld door een arts. Dat betekent dat het zorgproces altijd centraal gestaan heeft. Bernhoven is het eerste ziekenhuis in ons land dat het systeem (gefaseerd) is gestart. Collega ziekenhuizen Jeroen Bosch (’s Hertogenbosch), Twee Steden ziekenhuis (Tilburg) en Atrium (Heerlen) zijn op dit moment eveneens bezig Alert op te bouwen.

Bron: Bernhoven

Recente artikelen