Effect sporten op ontstaan diabetes

Onderzoek naar effect van sporten op ontstaan diabetes, UMC Utrecht doet mee in programma van een miljoen euro
Het UMC Utrecht neemt deel aan een onderzoek naar het effect van sporten en beweging op het ontstaan van diabetes type 2. Het vierjarige onderzoek wordt mogelijk dankzij een programmasubsidie van een miljoen euro van het Diabetes Fonds. Het onderzoek start binnenkort.
De onderzoekers willen weten hoe beweging en sport gunstige effecten hebben op de suikerhuishouding, vethuishouding, en vetstapeling in de lever. Ze gaan in patienten met diabetes type 2 bestuderen hoe training vetstapeling in de lever en het vetgehalte in het bloed beïnvloedt. Daarnaast gebruiken ze diermodellen en cellulaire systemen die informatie verschaffen over de betrokken fysiologische en moleculaire processen. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers aanknopingspunten te vinden voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Namens het UMC Utrecht is dr. Eric Kalkhoven bij het onderzoek betrokken. Naast Kalkhoven maken Patrick Schrauwen van het Universitair Medisch Centrum Maastricht (programmacoördinator), Sander Kersten van de Universiteit Wageningen en Peter Voshol van de universiteit van Cambridge (UK) deel uit van de onderzoeksgroep. Het onderzoeksprogramma is getiteld “Optimizing the beneficial health effects of exercise for diabetes: focus on the liver!”.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen