Luchtvervuiling kan astma veroorzaken

0
197

Luchtvervuiling door uitlaatgassen en andere verkeersgerelateerde luchtvervuiling kan astma bij kinderen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, dat donderdag een bericht van die strekking in Spits Nieuws bevestigde..  De onderzoekers volgden een groep van ruim 3800 kinderen van voor hun geboorte tot hun achtste. Het is de eerste keer dat kinderen over een zo lange periode zijn gevolgd. Fijnstof, roet en stikstofdioxide dragen (in gelijke mate) bij tot een significante stijging van het aantal astmatische kinderen. Het onderzoek vond plaats in drie verschillende regio’s (in het noorden, midden, en westen van het land). De resultaten worden gepubliceerd in het gezaghebbende American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Eerdere onderzoeken gaven slechts aan dat luchtvervuiling astmatische klachten kan verergeren.Volgens de onderzoekers is de blootstelling aan luchtvervuiling hoger hoe dichter men bij een drukke weg woont, en het risico op astma daarmee groter. „Het is niet verstandig om dicht bij drukke wegen te bouwen of drukke wegen in woongebieden te hebben”, concludeert onderzoeker Ulrike Gehring. Ongeveer een op de zes (zestien procent) van de kinderen ontwikkelt astma tijdens de eerste acht levensjaren. De kinderen uit het onderzoek die het meest werden blootgesteld hadden dertig procent meer kans op het ontwikkelen van astma.

Gehring en haar collega’s volgden een groep van ongeveer 4000 kinderen gedurende de eerste acht jaar van hun leven. De ouders rapporteerden elk jaar of zij astmatische klachten hadden. Bovendien werden na acht jaar allergie- en longfunctietesten gedaan.

Daarnaast maakten de wetenschappers aan de hand van statistische modellen een inschatting van de blootstelling van de kinderen aan fijnstof en stikstofoxiden op hun geboorteadres.

Er bleek een significant verband te zijn tussen de blootstelling aan luchtvervuiling en het krijgen van astma en astmatische symptomen. Hoe meer uitlaatgassen kinderen inademen, hoe meer risico zij lopen om ast

Bron:  AJRCCM

Vorig artikelBernhoven start met EPD Alert
Volgend artikelRichtlijnen euthanasie pasgeborenen voldoen niet
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.