Onnodige slachtoffers door Listeria in Duitsland en Oostenrijk

Array

Met Listeria-besmette kaas heeft minstens zes dodelijke slachtoffers geeist in Duitsland en Oostenrijk. Gezien de lange incubatietijd kunnen nog meer slachtoffers volgen. Onbekend is hoeveel personen ziek zijn geworden. Het Nederlandse bedrijf EBI Food Safety heeft een wereldwijd patent op Listex. Listex bestaat uit natuurlijke fagen tegen Listeria op bijvoorbeeld kaas. Fagen, de meest voorkomende micro-organismen op aarde, zijn essentieel omdat ze specifieke bacterien doden. Verder hebben ze geen enkele invloed of functie. In Nederland, Amerika, Zwitserland en enkele andere landen kan Listex al gebruikt worden. De Europese Commissie vertraagt het gebruik van Listex in Europees verband echter al vele jaren. Listex is een technische hulpstof. Hulpstoffen vallen buiten het Europees beleid, desondanks wordt vanuit Brussel de suggestie gewekt dat voor fagen op Europees nivo eerst een kader moet worden gecreerd.

Mark Offerhaus, directeur van EBI Food Safety in Wageningen, stelt dat het toch buitengewoon merkwaardig is dat een bewezen veilig product dat al meer dan 5 jaar geleden is getest, effectief wordt geblokkeerd. De reden: Europese bureaucratie. ‘In de afgelopen jaren is er in Europa iedere dag gemiddeld één dode gevallen door Listeria. Dit had voorkomen kunnen worden. Het wordt nu echt tijd dat de nieuwe Europese Commissie actie onderneemt in het belang van de Europese burger!’

Offerhaus: ‘Minister Klink zal dit onderwerp bij zijn kennismakingsbezoek aan de Europese Commissie aan de orde moeten stellen. Tevens zal het nieuwe Europees Parlement actie moeten ondernemen. Er moet nu eindelijk een daadkrachtig Europees beleid komen, zodat we met zijn allen in heel Europa veilig kaas kunnen eten’.
Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen