Philips en Tergooiziekenhuizen sluiten omvangrijke overeenkomst voor digitalisering patiëntenonderzoeken

Medische beelden voortaan razendsnel tussen ziekenhuislocaties uitwisselbaar
Gisteren hebben Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en Tergooiziekenhuizen aangekondigd dat zij een omvangrijke overeenkomst hebben getekend voor volledige digitalisering van het opslaan en uitwisselen van medische beelden van patienten. De grootschalige digitaliseringsslag betreft beide ziekenhuislocaties in Hilversum en Blaricum. Los van het nieuwe beeldbeheersysteem worden alle onderzoekskamers voor röntgenonderzoeken voorzien van nieuwe apparatuur. Financiele details werden niet bekend gemaakt.

Het gaat om een groot contract voor levering van apparatuur, service, onderhoud en licenties met een duur van 7,5 jaar. Op dit moment maken de ziekenhuislocaties gebruik van verschillende systemen die niet met elkaar kunnen communiceren. Tergooiziekenhuizen heeft 28 specialismen, 9 medisch specialistische opleidingen en 897 erkende bedden. De locatie kent ongeveer 3800 medewerkers en zo’n 180 medisch specialisten. Het ziekenhuis heeft circa 247.000 inwoners in haar regio, maar richt zich ook op patienten daarbuiten. Jaarlijks worden ongeveer 200.000 radiologische studies uitgevoerd in de Tergooiziekenhuizen.

Stijgende vraag

Met moderne medische apparatuur kan steeds meer en gedetailleerdere informatie worden verkregen van patienten. Deze steeds grotere hoeveelheden data die worden gegenereerd door de moderne medische systemen en die moeten worden opgeslagen en uitgewisseld zorgen voor een stijgende vraag naar meer snelheid, grotere opslagcapaciteit en een nieuwe generatie ziekenhuis IT.

Het afgelopen jaar werden onder meer het Westfriesgasthuis in Hoorn en het Havenziekenhuis Rotterdam gedigitaliseerd. In maart 2009 gaf minister Ab Klink het startschot voor een van de grootste digitaliseringsprojecten in de zorg ter wereld, namelijk die van het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit project bevindt zich momenteel in de eindfase.

Tergooiziekenhuizen gaat over op één integraal digitaal informatie en -beeldbeheersysteem met Philips XIRIS RIS en iSite PACS. Met het nieuwe systeem zullen op beide locaties op elke geautoriseerde werkplek 24 uur per dag, 7 dagen in de week, radiologiebeelden en verslagen binnen drie seconden opgeroepen kunnen worden. Het tussen locaties versturen van bijvoorbeeld CD-roms met daarop medische beeldinformatie behoort hiermee dan tot het verleden. Bovendien kan alle patientgebonden informatie, zoals afspraken, tijdstippen en tijdsduur van onderzoeken van een afdeling radiologie op zeer efficiente wijze worden beheerd.

Bedrag per behandeling
Het nieuwe systeem maakt onder meer gebruik van een innovatief betalingsmodel, waarbij een bedrag per behandeling wordt betaald. Het ziekenhuis hoeft op die wijze geen investering te doen in hardware of zich bezig te houden met veroudering of onderhoud van apparatuur.

“Ziekenhuizen vragen steeds vaker om vernieuwende totaaloplossingen die niet alleen zorgverlening verbeteren maar hen ook helpen bij een praktische kostenbeheersing op de lange termijn,” aldus Hans Bossink, CEO van Philips Healthcare Benelux. “Tergooiziekenhuizen is een groot ziekenhuis dat door zijn omvang en meerdere locaties een belangrijke rol speelt in zorg voor mensen in de regio. Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat wij als Philips kunnen ondersteunen een zeer hoge kwaliteit zorg voor lange termijn te borgen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen