Sporten is goed voor creativiteit en carrière

Bijna 6 op de 10 Nederlanders denken tijdens het sporten aan hun werk en komen al rennend, fietsend of fitnessend op nieuwe ideeen. Sporters zijn bovendien significant meer tevreden met hun baan dan niet-sportende werknemers en ze zijn meer bezig met hun carrière. Ook zijn sportievelingen minder vaak ziek (3 ziektedagen versus 5 ziektedagen). Dat blijkt uit een onderzoek van Monsterboard.nl over sport en carrière onder meer dan 12.000 Nederlanders.

Sporten maakt, zo lijkt uit de resultaten op te maken, werkend Nederland productiever. Het maakt werknemers ook carrièregerichter. Een meerderheid van de respondenten (in totaal 55%) hecht veel belang aan hun carrière. Voor sportievelingen geldt dit het sterkst, van de sporters ziet 32% een carrière als een van zijn topprioriteiten of zelfs als dé topprioriteit. Bij de niet-sporters is dit 27%. Hoe hoger het inkomen hoe groter bovendien de kans dat iemand sport: van de hogere inkomensgroepen sporten significant meer respondenten dan van de groepen met een lager inkomen.

Fitness populairste sport
Een ruime meerderheid van de ondervraagden doet aan sport: 80%. 69% doet dat minstens twee keer per week. Niet-sporters geven als reden meestal tijdgebrek aan (30%). De populairste sport is fitness: bijna de helft (46%) traint in een sportschool. Dat sporten gebeurt bijna altijd doordeweeks (90%), en dan vooral ’s avonds (85%). Een klein gedeelte sport ’s ochtends (14%) en een enkeling doet dat tijdens de lunch (1%). Daarnaast sport 60% (ook) in het weekend.

Sporten & werkgever

Sporten lijkt dus een gunstige invloed op het werk te hebben. Toch maken werkgevers hiervan maar weinig gebruik: de meerderheid van de werknemers (83%) geeft aan niet door de baas te worden aangemoedigd om te sporten. Bijna driekwart (74%) zou een (financiele) stimulans wel waarderen. Vooral mensen die al sporten, zien het als een positieve beloning voor hun inzet. Bovendien verwacht meer dan de helft (54%) dat zo’n stimulans de productiviteit ten goede komt. Ruim 1 op de 2 werknemers ziet graag een beloning in de vorm van korting op een fitnessabonnement, gevolgd door fitnessapparatuur op kantoor (13%) en een interne competitie (10%).

Olympische Spelen

Naast sporten is ook het kijken naar sport een veel beoefende bezigheid. Zo gaf maar liefst 71 procent van de respondenten aan naar de Olympische spelen te gaan kijken. Het tijdsverschil met Vancouver zorgt er in ieder geval voor dat dit veelal niet onder werktijd gebeurt.Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen