Statines verhogen de kans op diabetes

0
359

Wie statines gebruikt heeft een licht verhoogde kans op diabetes type 2. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in The Lancet. Een van de auteurs is prof. dr. Rudi Westendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Het effect is het grootst bij ouderen.”

Statines blijken de kans op diabetes te verhogen. Maar die verhoging is licht: behandeling van 255 patienten met statines gedurende vier jaar resulteert in één extra geval van diabetes.

De onderzoekers analyseerden in een zogenaamde meta-analyse 13 grote statinestudies, waar in totaal 91.140 patienten aan hadden deelgenomen. In de tijd dat de patienten vervolgd werden (gemiddeld vier jaar) kregen 2226 statineslikkers en 2052 niet-slikkers diabetes. Op basis hiervan berekenden de onderzoekers dat gebruikers van statines 9 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan niet-gebruikers. Het risico was vooral vergroot bij oudere patienten. Hoe het komt dat statines de kans op diabetes type 2 verhogen is nog niet bekend.

Hart- en vaatziekten
Prof. dr. Rudi Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde in het LUMC: “Het risico om diabetes te krijgen door het slikken van statines is laag en weegt niet op tegen het aantal gevallen van hart- en vaatziekten dat met statines voorkomen wordt. Dit onderzoek biedt dan ook geen aanleiding om de richtlijnen voor het voorschrijven van statines aan te passen. Wel is het goed om, zeker bij oudere statinepatienten, goed te letten op signalen die op diabetes kunnen wijzen.”

PROSPER-studie
De PROSPER-studie (PROspective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk) is een samenwerkingsverband tussen het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit van Glasgow in Schotland en de Universiteit van Cork in Ierland. Tussen 1997 en 1999 zijn 5804 mensen tussen de 70-82 jaar geselecteerd om mee te doen aan dit onderzoek. De helft van deze mensen heeft het cholesterol verlagende middel pravastatine gekregen en de andere helft een placebo.