Besluiten over AWBZ, DBC, jeugdzorg en EPD onzeker door val kabinet

Door de val van het kabinet zal een aantal belangrijke dossiers worden stopgezet. Een demissionair kabinet mag alleen nog maar ‘op de winkel passen’. De Eerste en Tweede Kamer beslissen welke wetsvoorstellen zij nog met de demissionaire bewindslieden willen behandelen.

Of de verdere marktwerking met DOT en DBC voor de zorg wordt voortgezet is onwaarschijnlijk . Klink wilde ziekenhuizen prikkelen efficienter te gaan werken maar dit dossier ligt gevoelig diverse politieke partijen. En ook de verplichte aansluiting van artsen, ziekenhuizen en apothekers op een nationaal EPD komt op losse schreven. De Eerste Kamer heeft veel vragen over beveiliging en het borgen van de privacy, en juist deze senaat moet nog beslissen. En zoals we al eerder schreven komen de bezuinigingen op de AWBZ en overheveling van taken naar zorgverzekeraars wellicht op de lange baan. .

Maar met de val van het kabinet is er voorlopig enige vertraging gekomen in maatregelen waarbij de privacy van de burger meer in het gedrang komt. EPD, vingerafdrukken in een database, OV-Chipkaart en rekeningrijden worden nu vertraagd.
Jammer alleen dat de demissionaire minister van Volksgezondheid tegen een Actief Donor Registratiesysteem heeft besloten, omdat mensen orgaandonor onbewust orgaandonor zouden kunnen worden. Dan ineens is de persoon en de eigen wil wel belangrijk. In kroegen zonder personeel mag nog steeds gerookt worden, totdat een nieuw kabinet met nieuwe regels komt. Maar ook de hervorming van de jeugdzorg stagneren en zullen de wachtlijsten zeker niet korter. Proost! Op een nieuw kabinet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen