Internationale nierziekte-experts op één lijn

Een team internationale onderzoekers heeft, op initiatief en onder leiding van prof. dr. Jan Anthonie Bruijn, patholoog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), een classificatie gemaakt van door diabetes ontstane nierziekte. De onderzoekers publiceerden deze classificatie 18 februari in de online versie van het Journal of the American Society of Nephrology (JASN). Een uniform en internationaal aanvaard systeem bestond nog niet.
De nu gepubliceerde classificatie is het resultaat van een samenwerking tussen experts van 16 universiteiten uit 7 landen. Zij deelden de geleidelijke achteruitgang van de nieren op in vier duidelijk omschreven stadia. Met het systeem zullen pathologen in de kliniek de patienten makkelijk kunnen karakteriseren. Dat is van belang voor artsen, patienten en onderzoekers. Artsen zullen profijt hebben van de classificatie om een duidelijke diagnose te kunnen stellen en de patienten een passende behandeling te geven, onderzoekers om de mechanismen achter het ziekteproces te kunnen ontrafelen.

Classificatie
Nierziekte bij diabetespatienten vormt een groot en groeiend probleem; het is nu al de belangrijkste oorzaak van nierfalen. De schatting is dat er in 2010 wereldwijd 285 miljoen mensen zijn die lijden aan diabetes. De ziekte beschadigt bloedvaten. De nieren, met hun vele zeeflichaampjes (glomeruli) waarin fijne bloedvaatjes zich vertakken tot dichte kluwens, zijn daar erg gevoelig voor. Er hoopt zich bindweefsel op in die zeeflichaampjes en dat belemmert hun functie: afvalstoffen uit het bloed filteren. De hoeveelheid bindweefsel breidt zich geleidelijk uit tot tenslotte de nieren zover zijn aangetast dat dialyse of niertransplantatie noodzakelijk is.

De classificatie berust op de hoeveelheid bindweefsel die zich gevormd heeft in de zeeflichaampjes en daarbuiten.



LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen