Staatssecretaris ondermijnt belang zzp’s voor persoonsvolgende bekostiging

Waar zijn zzp’s voor bedoeld?
De zorgzwaartepakketten zijn volgens staatssecretaris Jet Bussemaker vooral een manier om het budget te verdelen over zorgorganisaties. Dat stelde zij in een serie bijeenkomsten van het ministerie van VWS over de toekomst van de langdurige zorg in januari. ActiZ vindt dit zorgelijk want daarmee wordt de client volgende insteek van deze financieringsmethode losgelaten.
Bussemaker gaf aan dat zij de zorgzwaartepakketten (zzp’s) ziet als een manier om geld te verdelen tussen zorgorganisaties. De vergoeding die hoort bij de zzp zou niet meer worden gekoppeld aan het zorgplan voor de individuele client, maar op moeten gaan in een totaal budget voor de hele zorgorganisatie. Voor client en zorgondernemer gaat daarmee het voordeel van de zzp’s verloren.

Hulpmiddel
De bekostiging door middel van zzp’s heeft als uitgangspunt dat de client sterker staat. De indeling van de zorg in zzp’s maakt voor de client duidelijk op hoeveel en welke zorg hij recht heeft volgens zijn indicatie. Ook geeft de indeling in zzp’s inzicht in het benodigde personeelsbestand bij een bepaalde zzp-mix. Een hulpmiddel dus voor de zorgorganisatie om zijn zorg- en personeelsinzet af te stemmen op de clienten.

Zorginkoop
Vorige week constateerde ActiZ dat bij de inkoop door zorgkantoren vaak problemen ontstaan. Doordat de indicatiestelling niet altijd actueel is, wordt soms zorg ingekocht in een verkeerde mix van zorgzwaartepakketten. ActiZ riep zorgkantoren op om zorgvuldig in te kopen zodat het persoonsvolgend principe gevolgd blijft worden. Nu roepen wij ook Bussemaker op om in de financiering van de zorg het persoonsvolgend principe te handhaven.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen