Spoedpost in Boxmeer loopt vast op NZA regelgeving

Array

Sinds enkele jaren functioneert in Boxmeer een hecht samenwerkingsverband van de huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp van het Maasziekenhuis in Boxmeer. Zij waren een van de eerste spoedposten in Nederland. Dankzij de intensieve samenwerking is het percentage zelfverwijzers op de SEH bijzonder laag en draait het ziekenhuis goedkoop.

Er vinden minder opnames plaats in het ziekenhuis omdat huisartsen beter trieren dan pas beginnende basisartsen. Door die spoedpost draaien huisartsen meer diensten ’s avonds en in het weekeinde dan gebruikelijk op een huisartsenpost. Want al die zelfverwijzers leiden tot extra bedrijfsdrukte.

Voor die extra diensten willen zij niet betaald worden tegen een laag tarief met als argument dat hun abonnementstarief overdag ook geldt voor hun nachtdiensten. De Boxmeerse huisartsen willen voor die extra diensten een tarief van tachtig euro per uur.De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) heeft betaling van dit tarief bij brief verboden. En nu loopt de spoedpost vast en gaat men binnenkort weer op de oude manier werken. En komen al die zelfverwijzers weer in het ziekenhuis.

Tijdens een masterclass op woensdag 17 februari stelde een van de deelnemers, een Boxmeerse huisarts, deze casus na afloop aan de orde. Prof.dr. Guus Schrijvers  heeft bepleit om de beleidsregel innovatie van de NZA te benutten. Die zou het mogelijk moeten maken dat  spoedposten (die zelfverwijzers in eerste instantie door huisartsen laten behandelen) een hoger tarief mogen rekenen. Dan is iedereen blij: de huisartsen, het ziekenhuis en ook de premiebetaler.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen