Nieuw aan de VU: Lifestyle Informatics

Opleiding VU wil mensen meer laten leven
Lifestyle Informatics (LI) is de nieuwe naam voor de bachelor Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit. De opleiding richt zich op het ondersteunen van het dagelijks leven van mensen. De eerste lichting LI-studenten begint in september.

“De bacheloropleiding Lifestyle Informatics gaat over het ondersteunen van mensen in hun manier van leven,” legt professor Jan Treur uit. Het is een combinatie van mensgerichte kennis (psychologie, criminologie, kennis van het menselijk lichaam) en exacte wetenschappen (kunstmatige intelligentie/informatica). Die kennis wordt toegepast om het leven van mensen prettiger, veiliger en gezonder te maken.
“Je kunt hierbij denken aan het ontwikkelen van een applicatie op een mobiele telefoon waarmee je iemand kan helpen vechten tegen een eetstoornis. Of het ontwerpen van een woning waarin iemand met een handicap zelfstandig kan wonen,” licht professor Frank van Harmelen toe.

De opleiding Lifestyle Informatics is toegankelijk voor alle vwo-profielen, de minimale instroomeis is wiskunde A. Scholieren die interesse hebben voor psychologie en andere menswetenschappen én affiniteit hebben met kunstmatige intelligentie als middel om mensen te ondersteunen zijn bij Lifestyle Informatics aan het juiste adres. Er zijn al masterstudenten in dit onderzoeksveld actief die vanuit een studie Psychologie zijn gekomen. Lifestyle Informatics is dus vanuit die richting ook prima te doen.

Recente artikelen