Ontwikkelingspsychopathologie en autisme

Array

Wageningen Universiteit en Researchcentrum
2 mrt 2010
19:45 – 22:00 uur
Locatie: Gebouw De Leeuwenborg (zaal C64) van Wageningen Universiteit, Hollandseweg 1, Wageningen
Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen Website: www.nwgwageningen.nl

Op dinsdag 2 maart spreekt Prof. Rutger Jan van der Gaag (UMC/Radboud Universiteit) voor het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen over:
“Ontwikkeling als een translationeel proces;
ontwikkelingspsychopathologie en autisme”

Toegang vrij en gratis.

In zijn voordracht zal professor van der Gaag ingaan op de fascinerende wisselwerking tussen gen en omgeving. Begint die bij de eerste celdeling, na de versmelting van eicel en zaadcel, of al voordien? Zo is er bijvoorbeeld bij autisten sprake van gestoorde communicatie en blijkt hun taalvaardigheid zeer wisselend. Dat komt door defecten van sterk uiteenlopende aard. Vroeg optredende sensorische beperkingen en de daaruit voortvloeiende afwijkingen in neurale verbindingen lijken een rol te spelen in de gestoorde taalontwikkeling. Een stap verder is de ontrafeling van genetische kenmerken die hieraan ten grondslag liggen.

Rutger Jan van der Gaag (1950) is als hoogleraar klinische kinder- & jeugdpsychiatrie verbonden aan het UMCN St Radboud in Nijmegen. Hij is o.a. voorzitter van de Nederlandse vereniging van Psychiatrie. Zijn medische studie in Utrecht, werd gevolgd door de huisartsen-opleiding en specialisatie kinder- & jeugdpsychiatrie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht en Veldwijk in Ermelo. Van 1981 tot 1989 volgde hij de opleiding psychoanalyse & gedragstherapie aan het toenmalige IMP. Van 1983 tot 1995 was hij als staflid verbonden aan de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Daarnaast is hij is voorzitter van de wetenschapscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en adviseur van verscheidene Autismeverenigingen in binnen- en buitenland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen