Oxytocine maakt autistische patiënt socialer

Toediening van het hormoon oxytocine bevordert het sociale gedrag van patienten met het syndroom van Asperger of high functioning autism (HFA).
Dat komt niet helemaal als een verrassing. Bekend is dat oxytocine betrokken is bij de regulering van sociaal gedrag en emoties, en dat het deficient is bij sommige kinderen met een autismespectrumstoornis.

Elissar Andari c.s. lieten dertien patienten met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar het hormoon nasaal inhaleren. Zeven dagen later kregen ze een placebo. Na inhalatie observeerden de onderzoekers het gedrag van de patienten tijdens een simpel balspelletje. Verder lieten ze de patienten portretfoto’s zien en bepaalden ze hoeveel aandacht die hadden voor de sociaal relevante kenmerken van menselijke gezichten, zoals de ogen.

Resultaat: inhalatie van oxytocine verbeterde die aandacht en leidde er ook toe dat  patienten zich socialer opstelden in het balspel. De onderzoekers denken dat het nuttig is te onderzoeken in hoeverre langdurige inhalatie van oxytocine het gedrag blijvend socialer maakt. HM

PNAS 2010, online publicatie 16 februari, doi 10.1073/pnas.0910249107: Promoting social behavior with oxytocin in high-functioning autism spectrum disorders

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen