RVZ:Zorg 2.0, de patiënt is nu aan zet

Array

Gezondheid 2.0 verandert de zorg ingrijpend
Ontwikkeling van internet in de zorg nodig voor openheid over diagnoses, behandelmogelijkheden en kosten en zorgen voor een gelijkwaardigere verhouding tussen professional en patient. Nieuwe technologieen en de wijze waarop ze worden ingezet ondersteunen de persoonlijke en professionele besluitvorming over gezondheid en zorg. Door informatie-uitwisseling, samenwerking en netwerkvorming kunnen mensen een ‘betere patient’, maar ook een ‘betere professional’ zijn. Dit leidt tot kwaliteitsverbetering van het zorgsysteem als geheel.

Een beter geïnformeerde patient is een gelijkwaardige partner bij de besluitvorming over behandeling maar ook bij zelfmanagement van chronische aandoeningen. Meer informatie over gezonde leefwijzen kan daarnaast leiden tot het voorkomen van ziekten of het verminderen van de nadelige gevolgen. Dit kan bijdragen aan het verlagen van de zorgkosten en van de dreigende arbeidstekorten in de zorg.

Discussieer mee op http://rvz-health20.ning.com over het advies Gezondheid 2.0 dat vandaag gepubliceerd is.In een video laat Paul van der Boog, nefroloog in het LUMC een goed voorbeeld van zelfmanagement zien.

Klik hier voor de video.

Hersenoperatie 2.0 Column door Herbert Blankensteijn
Video van de HKU over Gezondheid 2.0 met toelichting over de animatie
Advies Gezondheid 2.0 en de bijbehorende
achtergrondstudie Health 2.0 van prof.dr.Valerie Frissen
Verantwoording van de adviesprocedure
Resultaten enquête U en het internet

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen