Aantal verloskundige groeit gestaag

Array

Het aantal verloskundigen in Nederland is de afgelopen tien jaar met 60% toegenomen. Vooral het aantal verloskundigen in ziekenhuizen nam sterk toe. Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen. Vanwege een tekort aan verloskundigen is de opleidingscapaciteit de afgelopen tien jaar sterk uitgebreid en is het aantal verloskundigen flink toegenomen. In 2009 zijn er 2.444 verloskundigen werkzaam in Nederland. Het grootste deel (77%) werkt in de eerste lijn, 23% in een ziekenhuis. In de afgelopen tien jaar is het aantal in het ziekenhuis werkzame verloskundigen sterker gegroeid (150%) dan het aantal eerstelijns verloskundigen (45%). Dit blijkt uit de jaarlijkse peiling van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onder alle in Nederland werkzame verloskundigen.

Verloskundepraktijken
In totaal zijn er in 2009 in Nederland 503 eerstelijns verloskundepraktijken. Dit aantal is in de afgelopen tien jaar met 10% toegenomen. Bijna tweederde van de praktijken is een groepspraktijk. Tien jaar geleden was dit nog de helft. Het aantal solopraktijken is in diezelfde periode afgenomen van 22% in 1999 tot 16% in 2009. Drenthe (36%) en Limburg (31%) hebben relatief de meeste solopraktijken.

‘Dichtheid’
Op 1 januari 2009 telt Nederland 1.630 vrouwen in de vruchtbare leeftijd per eerstelijns verloskundige. Tien jaar geleden lag dit aantal fors hoger (2.684). Regionaal zijn er nog steeds aanzienlijke verschillen. In de provincies Flevoland (1.297) en Gelderland (1.437) is de ‘verloskundigendichtheid’ het hoogst en in Zeeland (2.483) en Groningen (2.122) het laagst.

Eerstelijnsdiscipline in het ziekenhuis
“Het is opvallend dat het beroep van verloskundige dat aanvankelijk vooral eerstelijnsdiscipline was, in toenemende mate ook in het ziekenhuis wordt uitgeoefend”, stelt NIVEL-onderzoeker Lammert Hingstman. “Gezien de ontwikkelingen binnen de verloskunde is het niet onwaarschijnlijk dat deze trend verder doorzet.”

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen