Alcoholvergiftigingen bij meisjes explosief gestegen

Array

In de periode 2004-2008 zijn jaarlijks gemiddeld 1.800 jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 24 jaar behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis in verband met een alcoholvergiftiging. Bijna 40 procent van de slachtoffers is na behandeling op de SEH-afdeling in het ziekenhuis opgenomen.

Eén op de tien slachtoffers is jonger dan 15 jaar. Ruim de helft is tussen de 15 en 20 jaar. In bijna een kwart van de vergiftigingen is sprake geweest van een combinatie van alcohol en drugs.

De sterkste stijging van alle jeugdige slachtoffers van een alcoholvergiftiging is in de periode 2003-2008 te zien in de leeftijdscategorie 15-19 jaar, namelijk maar liefst een stijging van 280 procent!

Explosieve stijging bij meisjes onder de 20 jaar
De meest in het oog springende trend onder jeugdige slachtoffers van een alcoholvergiftiging is de verdeling tussen jongens en meisjes. Waar in 2004 nog 2 op de 3 slachtoffers een jongen was, is dat in 2008 gelijk getrokken en is de helft van de slachtoffers inmiddels een meisje.

Het aantal meisjes van 13 of 14 jaar met een alcoholvergiftiging lijkt in de periode 2003-2008 fors te zijn gestegen. De toename bij meisjes in de leeftijd van 15-19 jaar is echter explosief te noemen. Bij meisjes in deze leeftijdsgroep is het aantal SEH-behandelingen in verband met een alcoholvergiftiging namelijk ruim vervijfvoudigd tot rond de 600 in een jaar.

Alcohol in relatie tot ongevallen en geweld

Naast een alcoholvergiftiging kan alcoholgebruik bij jongeren tevens aanleiding zijn tot ernstig letsel door ongevallen en geweld. Onderzoek van Consument en Veiligheid onder jeugdige slachtoffers, die in de periode 2004-2008 op een SEH afdeling van een ziekenhuis zijn behandeld, heeft aangetoond dat circa 10 procent van de letsels bij jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 24 jaar alcohol gerelateerd is geweest. Bij jaarlijks 16 duizend behandelingen heeft het slachtoffer naar eigen zeggen 3 of meer glazen alcohol gedronken in de zes uur voor het incident. Bijna 11 duizend slachtoffers hebben aangegeven dat de invloed van alcohol belangrijk is geweest bij het ontstaan van het letsel.

Nazorg en preventie
In het kader van nabehandeling en preventie van alcoholvergiftigingen en alcohol gerelateerde letsels bij jongeren kunnen ziekenhuizen een belangrijke rol spelen. De signalering en behandeling van alcohol gerelateerde letsels op de SEH afdeling kan binnen de setting van het ziekenhuis een vervolg krijgen naar een behandeling van het slachtoffer door een kinderarts of verslavingszorg die is gericht op de individuele problematiek van het slachtoffer. Een goed voorbeeld hiervan is het nazorgtraject binnen de Reinier de Graaf Groep in Delft, waar de eerste polikliniek voor Jeugd en Alcohol van start is gegaan.

Meer informatie: Consument en Veiligheid: Cees Meijer (020-5114511)
Reinier de Graaf Gasthuis Delft: Ingrid Boersma (015-2603352)

Bron: Consument en Veiligheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen