Premie sterker gestegen dan prognose VWS

Array

Premie sterker gestegen dan volgens de prognose van het Ministerie van VWS
De gemiddelde nominale premie inclusief eventuele collectiviteitskortingen is in 2010 met gemiddeld ruim 30 euro gestegen tot  1.095 euro per verzekerde per jaar. Dit is hoger dan de jaarlijks in september door het Ministerie van VWS afgegeven nominale rekenpremie. Uitgegaan werd nog van een stijging van 21 euro. De belangrijkste oorzaak van de stijging van de zorgpremie is dat de zorguitgaven sneller groeien dan het aantal premiebetalers. Ook de door de DNB gewijzigde solvabiliteitseis van 8 naar 9 procent voor zorgverzekeraars heeft bij een aantal van hen meegespeeld bij de bepaling van de hoogte van de nominale premie.

Zorginkoop kritische succesfactor in de toekomst

Door de toename van transparantie in premie en dekking op internet zal in de toekomst een gunstige verhouding van de premie en dekking voor verzekerden cruciaal blijven. Ook is de verwachting dat de regierol van de zorgverzekeraars de komende jaren in de marketingcampagnes verder zichtbaar wordt. Hiervoor is zorginkoop voor de zorgverzekeraar een kritische succesfactor. Circa 95% van de bedrijfskosten van een zorgverzekeraar hebben betrekking op zorgkosten. Beheersing van deze kosten en verbetering van kwaliteit kan worden gerealiseerd met de ontwikkeling van specifieke zorgketens voor chronisch zieken. Het ontwikkelen van dergelijke zorgketens zal naar verwachting beter kunnen, wanneer zorgverzekeraars per 2012 direct voor hun eigen verzekerden ook de AWBZ mogen uitvoeren. Dit zal ook leiden tot nieuwe proposities van zorgverzekeraars. Echter, met de val van het kabinet Balkenende IV is het onzeker geworden of het voorgenomen besluit om de uitvoering van de AWBZ bij zorgverzekeraars neer te leggen, gehaald zal worden. De verwachting is wel dat bij een positieve besluitvorming de dynamiek op de zorgverzekeringsmarkt zal toenemen.

Bron: BS Health Consultancy

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen