Balans en Impuls alarmeren minister over keuring rijbewijs bij ADHD

Array

Balans en Impuls alarmeren minister Eurlings: “Schaf keuring rijbewijs voor ADHD’ers af”
De twee belangenverenigingen die opkomen voor kinderen en volwassenen met ADHD: oudervereniging Balans en Patientenvereniging Impuls – willen dat de keuring voor het rijbewijs voor mensen met ADHD wordt afgeschaft. Dat hebben zij minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laten weten.

Balans en Impuls vinden het onaanvaardbaar dat mensen met ADHD die hiervoor medicatie gebruiken, gekeurd moeten worden om hun rijbewijs te krijgen. De twee belangenverenigingen vragen de minister en het CBR vandaag in een brief om deze keuring zo snel mogelijk af te schaffen. Daarnaast willen ze dat de herkeuring Рiedere ̩̩n tot drie jaar om het rijbewijs te behouden Рook afgeschaft moet worden. Tenslotte willen de twee belangenverenigingen dat mensen met ADHD die g̩̩n medicatie gebruiken, niet gekeurd en herkeurd hoeven te worden.

Want, met de keuring om je rijbewijs te halen en de steeds terugkerende herkeuringen, worden mensen met ADHD in onze samenleving gediscrimineerd. Als mensen met ADHD een rijbewijs krijgen, hebben zij bewezen dat zij veilig op de weg kunnen rijden. Niet alleen is de keuring en de steeds terugkerende herkeuring, die de ADHD’er zelf moet betalen, heel duur en vallen ze erg zwaar bij onze achterban, ze zijn ook nog eens discriminerend.

Het hebben van ADHD kan géén reden zijn voor herkeuring. ADHD is een stoornis waar mensen hun leven lang mee te kampen hebben: de bestuurder had deze stoornis dus ook tijdens zijn afrijden. En heeft hier niet ieder jaar of iedere drie jaar meer of minder last van. Daarnaast blijkt uit verschillend wetenschappelijk onderzoek dat mensen met ADHD die medicatie gebruiken hierdoor juist veel beter rijden. Een keuring vanwege het gebruik van deze medicijnen is dus onzinnig.

Wij staan in deze niet alleen: zelfs hoogleraar Psychiatrie Jan Buitelaar (in 2003 voorzitter van de Commissie Buitelaar) laat weten hier voorstander van te zijn.

Pdf-icoon klein Brief Balans & Impuls over (her)keuring rijbewijs bij ADHD

Pdf-icoon klein Achtergrondinformatie over ADHD en rijvaardigheid

Bron: Persbericht Balans & Impuls, 26 februari 2010
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen