Reactie Zoetermeer Sterigenics-rapportage Omroep West

Array

De gemeente Zoetermeer betreurt het dat Omroep West het in haar opdracht vervaardigde rapport van professor Lucas Reijnders zonder overleg met de GGD en de gemeente heeft gepubliceerd. Met de inhoud van deze rapportage wordt onnodig opnieuw bezorgdheid opgeroepen bij inwoners van Zoetermeer. Onnodig omdat in de rapportage van Omroep West van andere aannames is uitgegaan dan die van het RIVM. De GGD baseert zich bij de advisering van de gemeente in dergelijke gevallen op de informatie, waarden en normen die worden gehanteerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De gemeente Zoetermeer heeft de rapportage van Omroep West voorgelegd aan de GGD en het RIVM. Beide adviesorganen handhaven hun eerdere conclusies over de beperkte gezondheidsrisico’s.

In het onderzoek van Omroep West wordt de suggestie gewekt als zou de GGD niet hebben stilgestaan bij andere gezondheidsrisico’s dan kanker. In het GGD-advies staat aangegeven dat `andere gezondheidsrisico’s niet worden verwacht’. Wat betreft de effecten op aangeboren afwijkingen is door het RIVM aangegeven dat op basis van de uitgestoten hoeveelheden ethyleenoxide dergelijke effecten niet worden verwacht. Ook is naar korte-termijn-effecten gekeken, zoals irritatie van ogen, keel en luchtwegen. Deze effecten zijn voornamelijk van voorbijgaande aard en zullen gezien de periode van uitstoot (2006-2008) op dit moment niet meer worden verwacht.

De gemeente Zoetermeer zal op korte termijn het initiatief nemen voor een nader gesprek tussen betrokken partijen, waaronder GGD, RIVM,Omroep West en professor Reijnders, om de ontstane onduidelijkheid weg te nemen.

Bron: Zoetermeer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen