Stamceltherapie voor patiënten met vaatlijden in de benen

In zijn promotieonderzoek laat Ralf Sprengers zien dat kritieke ischemie (onvoldoende doorbloeding) van het onderbeen een zeer negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. Bovendien hebben deze patienten een ernstig verhoogd risico op andere uitingen van hart- en vaatziekte en een verhoogde kans op overlijden.

Kritieke ischemie van het onderbeen wordt gekenmerkt door chronische, hevige pijnklachten en / of afsterving van weefsel, en is veelal een uiting van uitgebreide slagaderverkalking in de beenvaten. Om hoogrisicopatienten te kunnen identificeren stelt Sprengers een model voor waarmee het risico per patient kan worden ingeschat. In zijn proefschrift besteedt hij uitgebreid aandacht aan de mogelijkheden van stamceltherapie als nieuwe behandeling voor patienten met kritieke ischemie.

Het verbeteren van de doorbloeding van een bedreigd been met behulp van stamceltherapie lijkt veelbelovend, maar laboratoriumonderzoek laat ook zien dat de functie van stamcellen van patienten met kritieke ischemie is verslechterd. Een groot deel van patienten met kritieke ischemie komt niet in aanmerking voor gangbare behandelmogelijkheden, zoals een dotterbehandeling of omleidingsoperatie. Amputatie van het been is dan de enige behandelmogelijkheid. Een amputatie brengt echter een hoog risico op sterfte en complicaties met zich mee. Andere behandelingsstategieen zijn voor deze patientgroep daarom dringend nodig.

25-03-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Ralf Sprengers, Geneeskunde
Proefschrift: stem cell therapy in no-option critical limb ischemia patients
Promotor 1: Prof. dr. F.L. Moll
Promotor 2: Prof. dr. M.C. Verhaar

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen