Ziekteverzuim door RSI blijft stijgen

Het ziekteverzuim door werknemers als gevolg van RSI blijft stijgen. In 2009 veroorzaakte RSI in totaal 37.794 verzuimdagen, een stijging van meer dan 3% ten opzichte van 2008. Dit blijkt uit een onderzoek van het Expertisecentrum RSI van Arbo Unie onder ruim 17.000 aangesloten bedrijven in het kader van de Internationale RSI Awareness Day op 28 februari aanstaande.

Het onderzoek toont aan dat RSI, een verzamelterm voor arm-, nek- en schouderklachten, allerminst als een modeziekte kan worden beschouwd. In 2007 leidde RSI nog tot 34.335 verzuimdagen, in 2008 was het aantal verzuimdagen opgelopen naar 36.631. In 2009 stond de teller op 37.794. Veelvoorkomende diagnoses zijn de tenniselleboog en het rotator cuff syndroom. Per jaar levert RSI bedrijven een kostenpost op van een kleine 30 miljoen.

Opmerkelijk is dat het aantal individuele verzuimgevallen sinds 2007 juist is gedaald. In 2007 werden er nog 987 individuele verzuimgevallen gemeld. In 2008 daalde het aantal individuele gevallen echter naar 951, en in 2009 nog verder naar 912.  Deze lichte daling is in lijn met recente cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Een mogelijke verklaring voor de lichte daling in RSI meldingen enerzijds en het hogere verzuim anderzijds is dat medewerkers met lichte RSI klachten zich niet melden bij een bedrijfsarts. Dit is zorgelijk, omdat het niet behandelen van lichte RSI klachten kan leiden tot meer gezondheidsschade, en dus een langer verzuim als een lichte RSI klacht verergert.

Arbo Unie roept bedrijven op aandacht te blijven besteden aan RSI problemen, en medewerkers op te roepen ook lichte RSI verschijnselen meteen te melden bij de bedrijfsarts.

Bron: Arbo Unie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen