Leestestje voorspelt wie hoofdpijn krijgt van 3D-tv of de gameconsole

Array

TU/e-promovendus Marc Lambooij en optometrist Marten Fortuin ontwikkelden een eenvoudige leestest waarmee je kunt voorspellen of je klachten krijgt door het kijken naar 3D-beelden. De onderzoekers wijzen ook de weg naar de oplossing: een ‘kijkcomfortinstelling’ op de 3D-tv of de gameconsole.

Lambooij en Fortuin gebruikten voor het onderzoek een groep van zo’n tachtig proefpersonen, die ze opsplitsten in mensen met goede en minder goede oogsamenwerking. De laatste groep kan minder makkelijk één beeld vormen in de hersenen van dat wat ze met hun twee ogen zien. De TU/e-onderzoekers toonden aan dat de groep met verminderde oogsamenwerking (zo’n twintig procent) flink meer klachten ondervindt bij het kijken naar 3D-beelden. Ze ontwikkelden een eenvoudige leestest – voor op het beeldscherm – waar uit de leessnelheid in 2D en in 3D goed voorspeld kan worden of mensen een grotere kans op visuele klachten hebben bij het kijken naar 3D-beelden.

Maar ook mensen met goede oogsamenwerking kunnen last krijgen van de 3D-beelden, blijkt uit het onderzoek van Lambooij. Vooral de combinatie van extreme diepte en beweging is funest. Net de combinatie die je veel tegenkomt in 3D-games en -films.

De onderzoekers dragen ook de oplossing aan, zodat iedereen straks met voldoende ‘kijkcomfort’ naar 3D-beelden kan kijken. De genoemde leestest op scherm kan namelijk worden opgenomen in een display of een game, en de uitslag van de test kan via een algoritme vertaald worden naar de passende kijkcomfortinstelling. Deze instelling past bijvoorbeeld de hoeveelheid diepte aan, zodat niemand meer hoofdpijn hoeft te krijgen.

Lambooij en Fortuin doen hun onderzoek in het 3D-lab van de Mens-Techniek Interactie (MTI) groep van de Technische Universiteit Eindhoven, onder begeleiding van dr. Wijnand IJsselsteijn (TU/e) en prof.dr. Ingrid Heynderickx (Philips Research). In het 3D-lab wordt onder meer onderzoek gedaan naar 3D-beelden voor minimaal invasieve chirurgie, 3D-teleconferencing en 3D-tv zonder 3D-brilletjes. Marten Fortuin is werkzaam bij de opleiding Optometrie van de Hogeschool Utrecht. Hij promoveert op zijn onderzoekswerk aan de City University in Londen.

Bron: TU/e

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen