Zwangeren gebaat bij preventief consult

Onderzoek toont aan dat het preventief consult volgens de NVAB-richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk uitvoerbaar is in de praktijk. Het leidt tot adviezen over werkaanpassing die vrouwen anders waarschijnlijk niet hadden gekregen. En het stimuleert zwangere werknemers om die werkaanpassing met hun leidinggevende te bespreken. Bedrijfsartsen ervaren nauwelijks knelpunten bij de uitvoering van het preventief consult, maar constateren wel dat de zwangere soms te laat in de zwangerschap bij hen komt.

Het preventief consult
De NVAB-richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk gaat ervan uit dat de werkgever bij melding van de zwangerschap wijst op de mogelijkheid van een (vrijwillig) preventief consult bij de bedrijfsarts. Uit onderzoek blijkt namelijk dat aandacht en maatregelen in de vorm van een preventief consult over risicofactoren in het werk en de individuele belastbaarheid vroeg in de zwangerschap schadelijke gevolgen voor de zwangerschap en de baby voorkomen.

Tijdens het preventief consult maakt de bedrijfsarts een risicoprofiel, op basis van de belasting in het werk en de belastbaarheid van de individuele zwangere. Bij het maken van een risicoprofiel onderscheidt de bedrijfsarts werkgebonden en persoonsgebonden risicofactoren. Indien er sprake is van een verhoogd risicoprofiel bespreekt de bedrijfsarts een plan van aanpak met de zwangere werknemer (preventieve maatregelen en werkaanpassing). Daarnaast geeft de bedrijfsarts voorlichting over regelingen bijvoorbeeld over extra rusttijden en het combineren van borstvoeding en werk. Voor verdere begeleiding tijdens de zwangerschap of in de postpartumperiode worden zo nodig afspraken gemaakt.

Bron: NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen