Nederland in één dag hoofdluisvrij op ‘Landelijke (anti) Luizendag’

Array

Het landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) organiseert op 3 maart 2010 de ‘Landelijke (anti) Luizendag’. Het doel is om heel Nederland in één keer hoofdluisvrij te maken. Op de Landelijke (anti) Luizendag worden alle kinderen thuis gekamd en op school gecontroleerd op hoofdluis. Ouders en kinderen worden zo op een ludieke manier gewezen op het belang van regelmatig kammen ter preventie van besmettingen. Elk jaar worden 250.000 kinderen op de basisschool bezocht door de parasiet, ondanks een toename van het aantal controles. Het LSH doet samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar de resistentie van hoofdluis tegen insecticiden. Het RIVM onderzoekt de luizen en neten die rondom de Landelijke (anti) Luizendag bij kinderen worden gevonden.

Landelijke (anti) Luizendag
Basisscholen die zich hebben opgegeven voor de Landelijke (anti) luizendag, ontvangen informatie en kammen om mee te geven aan alle ouders. Ouders wordt gevraagd om op twee maart de haren van hun kinderen te kammen, om te zien of er hoofdluis of neten in zitten. Op de Landelijke (anti) Luizendag worden de kinderen gecontroleerd op school. Als iedereen meewerkt, is er op drie maart geen luis te vinden.

Onderzoek resistentie met RIVM
Het RIVM onderzoekt de luizen die bij kinderen zijn aangetroffen tijdens de Landelijke (anti) Luizendag op resistentie tegen insecticiden. Onderzoeker Marieta Braks: “Het RIVM is verantwoordelijk voor de richtlijn rondom hoofdluis in Nederland. Dit onderzoek geeft ons waardevolle informatie die nodig is voor het opstellen van een actuele Landelijke Richtlijn Hoofdluis.”

Landelijk Steunpunt Hoofdluis
Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) is een onafhankelijke vereniging met als doel om het aantal besmettingen in vijf jaar terug te brengen van 15% naar 1%. Dit wil het LSH bereiken door het invoeren van een landelijk controlesysteem op scholen, het geven van voorlichting aan ouders en het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.

Ingrid Ligthart is initiatiefneemster en voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis en moeder van drie dochters. Ligthart: “Toen wij in ons gezin vorig jaar geplaagd werden door hoofdluis, verbaasde ik me dat het nog steeds zo vaak voorkomt. Dat is volgens mij helemaal niet nodig als we als ouders beter samenwerken, met elkaar en met de school. Dus besloot ik met een aantal andere ouders het Landelijk Steunpunt Hoofdluis op te richten”.

Bron: Landelijk Steunpunt Hoofdluis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Nederland in één dag hoofdluisvrij op ‘Landelijke (anti) Luizendag’"

  1. Siegfried van Hoek

    Inderdaad is het preventief kammen bij het eerste signaal van de aanwezigheid van luizen al van belang om dat consequent te doen. Vaak als ze opduiken ben je eigenlijk al te laat, de kans is groot dat veel kinderen hun eigen ‘hoofddiertje’ al mee naar huis hebben.
    Als een ouder het minder nauw neemt met de bestrijding (onderhoud!) dan blijf je bezig, tot vervelens toe. Je wordt er wel handig in.
    Ik heb mijn methode hiertegen al eerder beschreven, waarvoor gaarne uw aandacht. Onderstaande nog iets over mijn kam-methode:

    Uiteindelijk is betreft het kammen het belangrijkste om dit goed te doen. Ik begin meestal aan de voorkant en kam in diagonale banen naar achteren. Daarna kam ik voor en achter het oor recht omhoog naar de kruin. Vervolgens kam ik het achterhoofd eerst met korte slagen recht omhoog, daarna maak ik vanaf de kruin naar achter beneden toe horizontale banen met de kam van oor naar oor zeg maar… Na elke kamslag borstel ik de kam uit met een varkensharen tamponeerkwastje en controleer de spijlen van de kam tegen het licht of er nog wat tussen bleef steken. Als ik zo het hele hoofd baansgewijs gekamt heb kam ik het hele hoofd nog eens maar nu willekeurig met banen, om te controleren of er nog iets te vangen valt… Binnen een paar dagen is het probleem weg met sporen en al.

  2. Zoals u vast wel ter ore is gekomen, is deze dag uitgeroepen tot
    Landelijke Anti Luizendag.
    Er wordt al dagen gesproken door RIVM +
    Landelijk Steunpunt Hoofdluis over een onderzoek betreffende de
    resistentie van hoofdluis voor bestrijdingsmiddelen én dat ze de
    besmettingen terug willen brengen naar 1 procent.

    Wij, twee moeders van schoolgaande kinderen, die al vaak met het
    luizenprobleem te maken hebben gehad, hebben na een lange zoektocht op
    internet een medisch apparaat gevonden dat in 1 behandeling van 30 minuten
    afrekent met niet alleen de luis maar ook de neten. Twee weken lang iedere
    dag de haren daarna door kammen is ook niet meer nodig.

    Het is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat dit apparaat het beste
    resultaat boekt van alle methodes die er zijn om luizen en neten te doden.
    Het ondermijnt ook de nat-kam methode die de RIVM en GGD pretenderen als
    beste methode en waar de media vandaag al meedere artikelen aan heeft gewijd:

    http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/03_maart/03/binnenland/basisscholen-een-dag-hoofdluisvrij.xml

    Klinische studies hebben bewezen dat deze methode maar een
    genezingspercentage heeft van 37 – 58%. Van ons apparaat is bewezen dat
    het een genezingspercentage van 99% heeft. Het apparaat is niet zomaar een
    apparaat. Het is een medisch apparaat en de behandelingen mogen alleen
    uitgevoerd worden door personen die een korte training hebben gevolgd en
    hiervoor gecertificeerd zijn.

    Aangezien en deze dag is uitgeroepen dat Landelijke Anti Luizendag leek
    het ons niet meer dan toepasselijk om Medical Facts in te lichten over dit
    apparaat.
    Misschien is het interessant om hier vandaag aandacht aan te besteden.

    Voor meer informatie over ons apparaat verwijzen wij u naar
    http://www.mardicare.nl of http://www.lousebuster.com.

    En het volgende artikel:

    http://www.techventures.utah.edu/Documents/PressRoom/Publications/Innovations/InnovationsFall2009.pdf

    Met vriendelijke groet,

    Marlies Karel en Marjolein Veenis

    MardiCare

Comments are closed.

Recente artikelen