Nederlandse zorg in de top van Europa

NVZ presenteert strategiedocument 2010-2015
‘Nederland Topzorgland. In de top van Europa’. Dat is de titel van het strategiedocument van de NVZ vereniging van ziekenhuizen voor de periode 2010-2015. NVZ-voorzitter Roelf de Boer presenteerde het eerste exemplaar van het document tijdens de jaarlijkse ontmoeting van de brancheorganisatie op 27 januari aan de voorzitter van VNO-NCW, Bernard Wientjes.

Van kosten naar baten
Een van de uitgangspunten van Nederland Topzorgland is dat de NVZ ervoor kiest om de gezondheidszorg in termen van opbrengsten en baten te bezien. ‘We willen definitief afscheid nemen van de verlammende gedachte dat gezondheidszorg alleen maar een kostenpost is. Natuurlijk, zorg kost geld, maar de opbrengsten zijn vele malen groter dan de investeringen. Gezondheidseconomen laten zien dat geld dat besteed wordt aan gezondheidszorg goed besteed geld is’, aldus De Boer in zijn toespraak tijdens de jaarlijkse ontmoeting.

Kwaliteit door competitie
Vraaggerichte zorg zal de komende jaren de boventoon voeren. Om aan te sluiten bij behoeften van patienten, zullen ziekenhuizen zich steeds meer willen onderscheiden in kwaliteit en doelmatigheid. Dat zal leiden tot een gevarieerd zorglandschap.
Gereguleerde marktwerking kan daarbij dienen als stimulans. Roelf de Boer: ‘Niet als doel op zich, maar om een maatschappelijk belang te dienen: zorgen voor betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg. Competitie dwingt en motiveert zorgaanbieders
om kwaliteit te leveren. Niet alleen door eigen specialismen verder te ontwikkelen, maar ook door samen te werken.’

Samenwerking met andere partijen
De ambitie van de NVZ is dat de zorgsector tot de top van Europa gaat behoren. In dat kader wil de branche brede samenwerking zoeken met andere partijen, zowel binnen als buiten de zorg. ‘We willen van Nederland naast een distributie- en een kennisland ook een topzorgland maken. Onze uitgangspositie is uitstekend: de zorg is mede door allerlei innovaties nu al een belangrijke motor voor de Nederlandse economie, we scoren op een aantal gebieden al goed op Europees niveau en we zijn altijd al in staat geweest om met andere sectoren samen te werken. Deze sterke punten gaan we de komende jaren uitbouwen’, aldus De Boer.

Verscherpen lidmaatschapseisen
De NVZ wil verder haar rol als toonaangevende netwerkorganisatie met een gezaghebbend publiek profiel verder versterken. Dat kan volgens de NVZ-voorzitter alleen als de NVZ een brede branchevereniging is met krachtige, actieve leden. Daarom gaat de NVZ haar lidmaatschapseisen aanscherpen. Leden moeten gaan voldoen aan eisen op het gebied van goede zorg, goede levering, goede veiligheid, goed bestuur en goed werkgeverschap.

Bron: NVZ Ziekenhuizen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen