Eerste Nederlands O-ARM in academisch ziekenhuis Maastricht

3-dimensionale botscan maken tijdens operatie grote vooruitgang
De eerste Nederlands mobiele CT-scanner is begin januari geplaatst in de operatiekamers van het academisch ziekenhuis Maastricht. In eerste instantie gaan neurochirurgen en orthopeden er mee werken binnen het wervelkolom (Spine) centrum dat in Maastricht wordt ingericht. Donderdag 25 februari is de eerste patient succesvol geopereerd. Neurochirurg dr. Henk van Santbrink en orthopeed prof.dr. Lodewijk van Rijn zijn enthousiast over deze zogeheten O-arm: “Hèt grote voordeel is dat je nu kunt werken met driedimensionale beelden die je tijdens de operatie kunt maken.”

De O-ARM wordt met name ingezet bij ingewikkelde rugoperaties waarbij veel schroeven en platen worden gebruikt. “Je kunt het vergelijken met een modern en nauwkeuriger navigatie-systeem waardoor we sneller, veiliger maar vooral ook patientvriendelijker kunnen werken”, lichten Van Santbrink en Van Rhijn toe.

“Het navigatiesysteem van deze scanner zorgt er eveneens voor dat de chirurg aan de hand van ‘real time’ beelden, met een ongelooflijke precisie zijn weg vindt. Je ziet je instrumenten op de beelden die ook nog eens 3-D zijn. Dit is uitermate belangrijk wanneer je moet werken  in de onmiddellijke nabijheid van zenuwweefsel of bij prothesechirurgie.”

Patientvriendelijk
De O-ARM maakt tijdens een neurochirurgische ingreep in real time (30 seconden) beelden,   die de ingreep – zonder enige hinder voor de chirurg of de patient – beduidend preciezer, veiliger, doeltreffender en dus patientvriendelijker maken. “Zo kan de chirurg al tijdens een complexe rugoperatie nagaan of zijn werk technisch perfect is uitgevoerd. Nog voor hij de wond sluit kan een 3dimensionle botscan worden gemaakt om te verifieren of het werk goed is gedaan en bijvoorbeeld alle implantaten correct werden ingebracht”, aldus de twee Maastrichtse chirurgen.

Voor de nodige controle na een operatie moest de chirurg tot nog toe tot ’s avonds of soms zelfs ‘s anderendaags wachten, wanneer de patient weer voldoende fit was voor een nieuw CT-scan onderzoek.

Met soms een nieuwe ingreep als gevolg. Nu kan hij zijn patient met een gerust gemoed uit de operatiekamer laten vertrekken. “Deze tijdswinst, maar vooral de zekerheid over de uitgevoerde procedure en dit nog tijdens de ingreep zelf is een bijzondere meerwaarde voor chirurg en patient!”

Van Santbrink en Van Rhijn benadrukken het multidisciplinaire karakter van de aanschaf van ruim een miljoen euro: “Behalve voor invasieve orthopedische en neurochirurgische ingrepen zullen we de O-ARM ook gaan gebruiken in de neurologie en de pijnbestrijding door de anesthesiologen. Vermindering van weefselbeschadiging is natuurlijk een kwaliteitsverbetering. Om de kwaliteit van de zorg voor de patient te verbeteren; daar gaat het uiteindelijk om.

Bekijk hier de video

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen