Kindermishandeling melden bij CJG is niet altijd eenvoudig

Array

Sinds enige tijd bestaat er een nieuw protocol om huiselijk geweld en kindermishandeling te melden (zie bijvoorbeeld www.huiselijkgeweld.nl). Het blijkt niet eenvoudig om een centrum voor jeugd en gezin (CJG) een plaats te geven binnen dit protocol. In de studeerkamer zouden meldingen eerst binnen moeten komen bij het CJG en daarna eventueel doorgegeven worden aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of aan andere afdelingen van een Bureau jeugdzorg.

Een van de nieuwsbrieflezers komt er niet uit. Zij mailde aan ondergetekende: In onze regio bestaat er behoefte om een beslisschema/routekaart te maken die het protocol meldcode huiselijk geweld/kindermishandeling en CJG (opschalingsmodel) met elkaar verbindt. Helaas blijkt dat toch ingewikkeld. De behoefte is er wel om het voor professionals inzichtelijk te maken. Wellicht kunt u mij op weg helpen: wordt daar al vanuit UMC Utrecht, of een expertisegroep of in een andere regio aan gewerkt? Bij mijn diverse informatiebronnen in andere regio’s heb ik dit nog niet vernomen. Het verbaast mij eigenlijk dat die er nog niet is of zijn we aan het doorslaan door dit dicht te willen timmeren?

Wie van de Nieuwsbrieflezers werkt op een CJG? Wie heeft het ei van Columbus al uitgevonden? Bij wie loopt een goed draaiend zorgpad op basis van het genoemde protocol? Als u deze medelezer kunt helpen, stuur dan een mail naar de secretaresse van ondergetekende Annet Esser. Zij heeft als emailadres [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen