Praten werkt toch niet zo goed

Psychotherapie
Na verhalen over pillen die niet werken, blijkt nu ook het effect van psychotherapie op depressies minder groot dan gedacht.
De effectiviteit van antidepressiva wordt overschat – dat bericht kwam maanden geleden al naar buiten. De pillen – en dan met name de SSRI’S – helpen wél om hele zware depressies te verlichten, maar de meeste mensen die ze slikken, mensen met milde of lichte depressie, zouden beter af zijn met psychotherapie. Dat was het verhaal toen..

Nu blijkt ook het effect van psychotherapie kleiner dan tot dusver werd aangenomen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam bestudeerden, samen met collega’s uit Zweden en de Verenigde Staten, ruim duizend wetenschappelijke artikelen en stelden vast dat onderzoeken die een gunstige effect van psychotherapie aantonen, veel meer kans hebben om te worden gepubliceerd dan de minder gunstige onderzoeken.  Volgende week staat hun verhaal in het vaktijdschrift British Journal of Psychiatry.

Voor de producenten van Prozac en de andere SSRI’s is er overigens een troost: zij kunnen hun pillen wellicht in de toekomst nog aan een andere groep patienten slijten, de reumapatienten. Engelse onderzoekers hebben vastgesteld dat de SSRI’s ontstekingremmend werken en zo reumaverschijnselen bij muizen onderdrukken.

Daar moet wel bij gezegd worden dat de ontstekingremmende werking pas optreedt bij vrij hoge doses van de antidepressiva. Zo hoog dat je Prozac niet zomaar als reumamiddel kan inzetten.  Maar de SSRI’s bieden wel een goede invalshoek om aan nieuwe antireuma middelen te gaan werken.

bron: teleac.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen