Triagesysteem overhaast ingevoerd in de spoedzorg

Array

In 2004 is een triage richtlijn aangenomen en ingevoerd door diverse beroepsgroepen zonder voorafgaand onderzoek en experimenten in Nederland. De richtlijn betrof de invoering van het Manchester Triage Systeem (MTS), dat nu in vele ziekenhuizen wordt gebruikt. De invoering werd gepushed door een commissie met leden die belangen hadden in dit systeem.

Tot deze conclusie kwamen promovendus Ineke van der Wulp en een van haar opponenten tijdens haar promotieplechtigheid op donderdag 25 februari. De opponent was de Utrechtse hoogleraar traumatologie Loek Leenen.

Prof.dr. Guus Schrijvers was de promotor van Van der Wulp en Julius onderzoeker dr. Henk van Stel de co-promotor. Gevraagd door een andere opponent, of het MTS nu snel moet worden ingetrokken, antwoordde de promovendus, dat het MTS beter werkt dan helemaal geen systeem. Ook andere systemen zoals de Emergency Severity Index zijn niet volmaakt.

Wel merkte Van der Wulp op, dat het MTS zo snel mogelijk de pijnmeting bij spoedpatienten moet verbeteren. Wilt u zelf het proefschrift van Van der Wulp lezen? Het heet Reliability and Validity of emergency department triage systems. Als u hier klikt, heeft u de digitale tekst op uw scherm.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen