Landelijk project LVG in de GGZ van start gegaan

Array

Het Trimbos-instituut is gestart met het project Licht Verstandelijk Gehandicapten (LVG) in de GGZ. Doel is zicht te krijgen op aard en omvang van de groep van LVG-ers in de ambulante en klinische GGZ en op het huidige zorgaanbod aan deze doelgroep.Het project zal resulteren in een beschrijving van ‘good practices’ die op dit moment binnen de GGZ en de verstandelijk gehandicaptenzorg voorhanden zijn. Het project loopt parallel aan een studie naar Volwassenen met LVG en Middelengebruik dat eveneens door het Trimbos-instituut wordt uitgevoerd.

Over de omvang van de groep LVG-ers in de ambulante en klinische GGZ is tot op heden weinig bekend. Omdat LVG-ers in veel opzichten een kwetsbare groep vormen en een grotere kans hebben op het ontwikkelen van psychopathologie, gaat het vermoedelijk om een substantiele groep. Vanuit de ambulante GGZ en bemoeizorg, maar ook vanuit de klinische GGZ komen signalen dat men bij clienten met een lichte verstandelijke beperking met de gangbare behandelmethodieken en richtlijnen onvoldoende uit de voeten kan.

Hulpverleners beschikken niet altijd over de kennis, maar ook niet over de juiste instrumenten en methodieken om LVG-ers te begeleiden en te behandelen, en zijn onvoldoende op de hoogte waar de kennis en de instrumenten (voor zover aanwezig) te halen zijn.

Om het huidige en gewenste zorgaanbod voor LVG-ers met psychiatrische en/of gedragsproblematiek in kaart te brengen voert het Trimbos-instituut een quickscan uit onder GGZ-instellingen en worden interviews afgenomen met hulpverleners.

Instellingen die willen meewerken aan het project of meer informatie willen kunnen contact opnemen met Laura Neijmeijer

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen