Ondersteuning verdient inzet gemeenten

Array

De ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers verdient meer inzet van gemeenten. Deze conclusie trekt Mezzo uit de evaluatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning ‘Op weg met de Wmo’. Gemeenten hebben drie jaar na de invoering van de Wmo het beleid op papier gezet, maar moeten nog een slag maken als het gaat om de uitvoering.

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar de Wmo. Mezzo trekt uit deze evaluatie twee conclusies:
1. Gemeenten doen nog te weinig aan ondersteuning mantelzorg
2. Intensieve vrijwilligerszorg staat onder druk.

Ondersteuning mantelzorg
Vrijwel alle gemeenten bieden na drie jaar Wmo informatie of ondersteuning op het gebied van mantelzorg. Alleen weten veel mensen niet dat zij mantelzorger zijn of kennen de ondersteuningsmogelijkheden niet. Van de gemeenten heeft:
54% geen beeld van het aantal mantelzorgers met een ondersteuningsbehoefte
45% heeft geen zicht op wat de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers is.

Van de mantelzorgers die samen met hun zorgvrager bij de gemeente een Wmo-aanvraag doen, zegt 81% dat aan hen niet gevraagd heeft of zij zelf ondersteuning nodig hebben. Mezzo vindt dat de gemeente meer oog voor de mantelzorger moet hebben.

Vrijwilligerszorg onder druk
Uit de evaluatie ‘Op weg met de Wmo’ concludeert Mezzo dat specifieke groepen kwetsbare mensen onvoldoende in beeld zijn bij gemeenten. Drie jaar geleden had 55% van de gemeenten nog beleid voor mensen met langdurige psychiatrische klachten. Na de invoering van de Wmo is dit gedaald tot 31%. Beleid voor kwetsbare burgers als mensen met een handicap, chronisch zieken, mensen met psychische- of psychiatrische problemen, komt het minst voor in de top drie van gemeentelijke prioriteiten. Daarmee staan ook de organisaties die deze mensen ondersteunen, de organisaties voor intensieve vrijwilligerszorg, onder druk. Een aantal regionale/provinciale Vriendendiensten hebben hun deuren al moeten sluiten of dreigen dit binnenkort te moeten doen.

Mezzo vindt dat gemeenten meer aandacht moeten hebben voor het positieve effect van mantelzorg en intensieve vrijwilligerszorg op de samenleving en hiervoor adequate ondersteuning moeten regelen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen