Promotie: Waarom reageren patiënten met reuma onvoldoende op TNF-remmende therapieën?

Dhr. drs. E.J.M. Toonen
Anti-TNF pharmacogenomics in rheumatoid arthritis: towards personalized therapeutics

Locatie Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Woensdag 3 maart 2010
Tijd 13.30 uur

Promotor(es)Dhr. prof. dr. H.G. Brunner, Dhr. prof. dr. P.L.C.M. van Riel
Copromotor(es) Mw. dr. M.J.H. Coenen, Mw. dr. B. Franke,

Mw. dr. P. Barrera

Meer informatie
Reumatoïde artritis (reuma) kenmerkt zich door een chronische ontsteking van de gewrichten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en afbraak van bot en kraakbeen. Reuma is niet te genezen. Daarom is therapie gericht op het remmen van de ontsteking en het beperken van de gewrichtsschade.

Een veel gebruikte therapie is het remmen van Tumor Necrosis Factor (TNF). TNF is een stof die de ontstekingsreactie bevordert. Hoewel over het algemeen TNF-remmende therapie zeer succesvol is, reageert 30 procent van de behandelde patienten onvoldoende op deze behandeling. De oorzaak hiervan is onbekend. Verondersteld wordt dat genetische factoren hierin een rol spelen.

Het onderzoek van Erik Toonen heeft als doel te achterhalen door welke genetische afwijkingen het komt dat reumapatienten onvoldoende reageren op het remmen van TNF. Met behulp van verschillende technieken is een set van genen geïdentificeerd die mogelijk een rol speelt bij de reactie op TNF-remmende therapie. Daarnaast zijn veranderingen in het DNA geïdentificeerd die betrokken zijn bij het verloop en de ernst van de ziekte.

Bovenstaande resultaten kunnen gebruikt worden bij de ontwikkeling van een diagnostische test om te voorspellen of patienten zullen gaan reageren op anti-TNF therapie vóórdat daadwerkelijk met de therapie wordt begonnen. Dergelijke testen dragen bij aan de verdere optimalisatie van de behandeling van de individuele patient.

Curriculum vitae
Erik Toonen (Molenhoek, 1977) studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Zijn promotieonderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Antropogenetica en Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud, binnen het IGMD en NCMLS. In het laatste jaar van zijn promotie ontving Toonen de EULAR (European League Against Rheumatism) Scientific Travel Award. Vanaf maart 2009 is hij postdoc bij MSD (voormalig Organon) te Oss, waar hij onderzoek doet naar de metabole bijwerkingen van glucocorticoïden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen