100.000e vaccinatie tegen hepatitis B

In het ‘vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen’ is deze week de 100.000e persoon gevaccineerd. Het programma richt zich op gedragsgebonden risicogroepen, namelijk mannen die seks hebben met mannen (MSM), prostituees en drugsgebruikers. Zij lopen vanwege seksueel gedrag of drugsgebruik een hoger risico op een hepatitis B-infectie. Doel van het programma is om het aantal besmettingen met hepatitis B te verminderen.

Het vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen startte in 2002 in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en wordt sinds 2009 gecoördineerd door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
In dit programma wordt samengewerkt met Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI), GGD Nederland, Schorer, Soa Aids Nederland en het Trimbos-instituut.

De GGD’en vaccineren de doelgroepen samen met regionale organisaties die de doelgroepen letterlijk ‘weten te vinden’.

Het vaccineren van MSM, prostituees en drugsgebruikers vereist een specifieke aanpak. De doelgroep ervaart vaak een hoge drempel om naar de GGD te komen, daarom wordt er ook op locatie gevaccineerd, zoals homo-ontmoetingsplekken, gevangenissen, tippelzones en methadonposten.

Deze specifieke doelgroepenbenadering heeft er mede toe geleid dat inmiddels 100.000 personen zijn gevaccineerd tegen hepatitis B. De meeste hepatitis B-vaccinaties zijn gegeven aan MSM, gevolgd door drugsgebruikers en prostituees.

Hepatitis B is een leverontsteking die in sommige gevallen ernstig kan verlopen. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact, zoals het delen van naalden bij intraveneus drugsgebruik.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen