Toekomstbeeld huisarts verandert

“Huisartsen stellen hun toekomstbeeld en -wensen gedurende hun carrière vaker bij.” Dit blijkt uit een online onderzoek dat Waarneembemiddeling.nl hield onder werkzoekend huisartsen. Wat artsen aanvankelijk als ideale functie zien, verandert naarmate ze langer in het vak zitten. In de nadagen van het huisartsschap neemt dit beeld nogmaals een duidelijke wending.
In de enquête die Waarneembemiddeling.nl af nam, werd werkzoekend huisartsen gevraagd wat op termijn hun gewenste functie was en naar welke vacatures zij daarom vooral op zoek waren. Uit de antwoorden bleek een duidelijk verband tussen de wensen van de arts en de carrièrefase waarin hij/zij zich begeeft.

Huisartsen in opleiding en pas afgestudeerden  (25j-30j) zien zichzelf vooral werkzaam als waarnemer. ANW-diensten, maar ook korte en langdurige waarnemingen zijn bij deze groep gewild. Slechts 7% is op zoek naar een HIDHA-plek.

In de groep van 30- tot 40-jarigen begint een trend naar meer zekerheid en regelmaat. Zo willen steeds meer artsen een eigen praktijk gaan runnen en raken HIDHA-plekken en langdurige waarnemingen meer in trek. Deze lijn zet zich voort in de groep huisartsen van 40 tot 50 jaar waarin maarliefst 74% op termijn praktijkhoudend  wil zijn en 10% een HIDHA-plek ambieert. De interesse om als waarnemer te (gaan of blijven) werken is sterk gedaald, al blijven ANW-diensten in alle leeftijdsgroepen gewild.

Naarmate we dichterbij de pensioensgerechtigde leeftijd komen, zien we weer een ommekeer. Steeds meer gevestigd artsen willen de laatste jaren van hun carrière weer gaan waarnemen. Omdat de verdiensten hiervan wat hoger liggen, hoeven ze minder uren te maken. Daarbij hebben ze niet meer de werklast en verantwoordelijkheid voor het runnen van een eigen praktijk. Vooral kortdurende waarnemingen en ANW-diensten zijn populair in deze groep.

Met deze almaar veranderende vraag, neemt ook het aantal werkzoekenden op Waarneembemiddeling.nl gestaag toe en bereikt iedere week weer een nieuw record. Momenteel zijn 1.322 huisartsen via Waarneembemiddeling.nl op zoek naar een baan. Voornaamste reden is het grote aanbod. Zowel alle gevestigde huisartsen, als alle waarnemers kunnen met al hun wensen bij Waarneembemiddeling.nl terecht.

Auteur: J.P. de Graef

Recente artikelen