Vier miljoen voor centrum systeembiologie

Array

Systems Biology Centre for Energy Metabolism and Ageing
Onderzoekers van het UMCG en de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen krijgen een subsidie van vier miljoen euro van NWO voor het opzetten van een centrum voor systeembiologie. Het centrum, dat deel uitmaakt van het Groningse instituut voor verouderingsonderzoek ERIBA, gaat het verband tussen energiehuishouding en veroudering onderzoeken.

In de systeembiologie ontwikkelen theoretische en experimentele biologen computermodellen van biologische netwerken. In het nieuwe centrum zullen de medische onderzoekers werken aan computermodellen van de relatie tussen de vetstofwisseling en veroudering bij muizen. Systeembiologen van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen zullen het verband tussen veroudering en energiestofwisseling in gistcellen bestuderen.

De kennis die met gistcellen en muizen wordt opgedaan, wordt daarna gekoppeld aan bevindingen uit het LifeLines onderzoek. LifeLines brengt de relatie tussen gedrag en gezondheid van tienduizenden inwoners van de Noordelijke regio gedurende 30 jaar in kaart.

De onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw kenden vorige week drie subsidies, samen 13 miljoen euro, toe aan centra voor systeembiologie. Naast het UMCG en de RUG kregen ook het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en het Centre for Systems Biology and Bioenergetics van de Radboud Universiteit Nijmegen een subsidie van elk 4,5 miljoen euro. Er waren in totaal vijftien aanvragen ingediend bij NWO.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen