Huisartsen besteden weinig aandacht aan alcoholproblemen

Array
Huisartsen in Engeland blijken vaak alleen bij lichamelijke klachten te vragen naar alcoholgebruik van hun patienten. Preventieve zorg en aandacht voor alcohol worden wel belangrijker gevonden dan tien jaar geleden.
Er zijn verschillende manieren om alcoholproblemen te behandelen. Het is belangrijk om in een vroeg stadium het drankprobleem te herkennen. de eigen motivatie om het gebruik te veranderen is een belangrijke voorwaarde voor verbetering van je probleem. Er zijn een aantal verslavingsinstellingen die hulp aan bieden. Een behandeling kan ambulant of klinisch plaatsvinden. Behandeling Webzorg
Webzorg is een internettherapie en werkt volgens de Multidisciplinaire Richtlijnen van de GGZ. Dit houdt in dat Webzorg behandelingen uitvoert die volgens onderzoek effectief zijn. Tijdens de gehele internetbehandeling wordt gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie.

Duur van de behandeling
Het hangt van je persoonlijke situatie af hoe lang de internetbehandeling duurt. Onderzoek laat zien dat een internetbehandeling voor alcoholproblemen gemiddeld vier tot zes maanden duurt.

De internetbehandeling  van Webzorg voor alcoholproblemen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Bewustwording: het doel is om meer inzicht te krijgen in je alcoholgebruik. Er wordt informatie verstrekt over overmatig alcoholgebruik en de gevolgen daarvan. Daarnaast hou je een alcoholdagboek bij. Ook wordt er gekeken naar de factoren die jou door drankgebruik in problemen brengen. Je stelt je doelen op voor de behandeling, zoals stoppen of minderen met alcohol.
  • Zelfcontrole: in dit onderdeel van de behandeling breng je situaties en gebeurtenissen in kaart waarin je geneigd bent te gaan drinken. Vervolgens leer je meer controle te krijgen over deze situaties door het toepassen van verschillende zelfcontroletechnieken.
  • Denken en voelen: er wordt stil gestaan bij bepaalde gedachten die een rol spelen bij je alcoholgebruik. Vervolgens leer je technieken aan om te onderzoeken of deze gedachten kloppen in de situatie. Zo leer je eventuele negatieve gedachten te veranderen in meer evenwichtige, beter bij de situatie passende gedachten. Dit alles wordt gedaan aan de hand van het zogenaamde gedachtenschema.
  • Gevoelsurfen: in bepaalde situaties kun je gevoelens van trek in alcohol sterk ervaren. In deze module leer je om niet aan deze gevoelens van trek toe te geven, maar ze te durven ervaren. Je merkt dat trek naar drank hierdoor vanzelf afneemt.
  • Terugvalpreventie: in dit onderdeel van de internetbehandeling word je voorbereid op een mogelijke terugval en wat je moet doen als je je in een voor jou lastige situatie bevindt.

Naast bovenstaande onderdelen is het mogelijk om aanvullende onderdelen aan je behandeling toe te voegen. Een voorbeeld hiervan is “Sociale vaardigheden” waarbij je bijvoorbeeld kan oefenen met het weigeren van alcohol in sociale situaties.

Kijk hier voor het hele bericht.

Bron: The Alcohol Education and Research Council, februari 2010, Tactus & Webzorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen