NZa: meer meldingen van onregelmatigheden

Jaarrapportage signalen 2009
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) trad in 2009 vaker op bij overtredingen door zorgaanbieders, zo blijkt uit haar jaarrapportage signalen. Zorgverzekeraars hebben dit jaar juist vaker zonder tussenkomst van de NZa hun problemen met consumenten of zorgaanbieders opgelost. In totaal zijn in 2009 aanzienlijk meer signalen binnengekomen dan de jaren ervoor.

De NZa ontving in 2009 419 signalen, een flinke stijging ten opzichte van 187 signalen in 2008 en 175 in 2007. De jaarrapportage laat zien dat de meeste onregelmatigheden in 2009 betrekking hadden op:
– overtredingen van tarief en prestaties door zorgaanbieders;
– mogelijk misbruik van aanmerkelijke marktmacht door zorgverzekeraars;
– het verstrekken van onjuiste, onvolledige, onduidelijke en/of misleidende informatie door zorgverzekeraars;
– misbruik van het persoongebonden budget (PGB).

Een groot aantal signalen leidde tot ingrijpen van de NZa bij een zorgaanbieder of zorgverzekeraar. Dit varieert van het voeren van een gesprek tot het opleggen van een aanwijzing of dwangsom. Ook kunnen de signalen leiden tot verscherpt toezicht of opname van het signaal in de structurele rechtmatigheidsonderzoeken die de NZa uitvoert bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Een verklaring voor de stijging van het aantal signalen is dat de spelregels duidelijker zijn geworden, zowel voor consumenten als voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Hierdoor vallen ongewenste situaties en onregelmatigheden meer op.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen