NZa: voorlopig geen tarief voor SOS-arts

NZa adviseert experiment zorg op afroep
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt geen zorgprestatie en tarief vast voor ‘zorg op afroep’. Reden hiervoor is dat deze vorm van zorg risico’s kent voor de kwaliteit, betaalbaarheid en organisatie van de basiszorg. Omdat de gevolgen moeilijk voorspelbaar zijn, adviseert de NZa minister Klink een experiment te starten met zorg op afroep. Zolang de risico’s niet in de praktijk getoetst kunnen worden, vindt de NZa toetreding van aanbieders die deze vorm van zorg willen leveren, zoals bijvoorbeeld het initiatief Huisarts aan Huis of de ‘SOS-arts’, dan ook onverantwoord.

De NZa is voorstander van nieuwe initiatieven in de zorg en verruiming van de keuzevrijheid voor de consument op voorwaarde dat er geen risico’s zijn voor het consumentenbelang. ‘Zorg op afroep’ is een vorm van zorgverlening waarbij consumenten zelf kunnen bepalen wanneer zij een (huis-)arts laten komen. Zij moeten daar zelf voor betalen. De NZa heeft zorgvuldig onderzocht wat de risico’s kunnen zijn wanneer deze vorm van zorg wordt toegestaan. Risico’s zijn bijvoorbeeld verwarring met de eigen huisarts, afstemming met de spoedeisende hulp en medisch specialisten en risico’s voor de beschikbaarheid van de zorg.

De NZa heeft alle relevante partijen in de zorg, waaronder de Adviescommissie Vrije Beroepen om advies gevraagd over mogelijke voordelen en risico’s van ‘zorg op afroep’. Bijna alle partijen adviseerden negatief. De NZa heeft aan VWS voorgesteld een tijdelijk experiment uit te voeren voor ‘zorg op afroep’ om de mogelijke risico’s te toetsen in de praktijk. Voor een dergelijk experiment is een besluit van de minister noodzakelijk. Op basis van de uitkomst van het experiment kan worden bepaald of er een prestatie en bijbehorend tarief moet komen.

Bron: NZa



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen