Q-koorts nog steeds veel aandacht

Array

Q-koorts is een onderwerp waar nu al maandenlang over wordt bericht en dat de gemoederen binnen en buiten het ziekenhuis danig bezighoudt. Vooral op het laboratorium Medische Microbiologie en Infectiepreventie en bij Interne Geneeskunde worden overuren gedraaid om de toestroom van Q-koorts patienten te kunnen opvangen. Onze artsen participeren in voorlichtingsavonden die op verschillende plaatsen in de regio worden georganiseerd en ze fungeren als vraagbaak voor artsen uit heel Nederland.

Het aantal Q-koorts patienten in Noord-Brabant neemt toe. Bij meer dan 2000 mensen is afgelopen jaar in Nederland Q-koorts vastgesteld. Tachtig procent hiervan is afkomstig uit Brabant. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn ongeveer 1250 patienten gediagnosticeerd met acute Q-koorts en meerdere patienten met chronische Q-koorts. Deze laatste groep is wordt steeds groter. Met name de behandeling van chronische Q-koorts berust op oude literatuurgegevens. Onderzoek moet hier nieuwe inzichten verschaffen.

Onderzoek
Op heel veel gebieden wordt momenteel onderzoek naar Q-koorts gedaan, zowel door het RIVM als door lokale onderzoekers waaronder het JBZ. Een aantal grote onderzoeken gaan waarschijnlijk dit seizoen van start. Op dit moment ontbreekt nog een onderzoek naar chronische Q-koorts en naar de behandeling van de ziekte. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft hiervoor bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport financiering aangevraagd.

Afwijzing?
Zoals beschreven in het Brabants Dagblad van 19 januari bracht minister Klink een bezoek aan Heesch waar hij met de emoties van Q-koortspatienten werd geconfronteerd. De krant deed verslag van de ontmoeting. In het artikel wordt vermeld dat het verzoek om financiele steun door de minister is afgewezen. Of dit waar is, wordt door de Raad van Bestuur bij het minsterie van VWS gecheckt. Het ziekenhuis heeft hierover namelijk nog geen officieel bericht ontvangen.

Media-aandacht
Dat de Q-koorts nog onverminderd de aandacht van de media heeft, bewijzen de vragen van verschillende kranten en omroepen die iedere week nog binnenkomen. De NOS heeft inmiddels een rechtsstreekse lijn met het ziekenhuis.

Wil je de laatste opname zien die de NOS in ons ziekenhuis is gemaakt? Bekijk de uitzending van de NOS.
Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen